IBM koestert Linux-plannen voor PC en RS/6000

Ondersteuning voor Red Hat én andere distributeurs verwacht

IBM is van plan vanaf volgende maand computers te verkopen met het 'open source' besturingssysteem Linux. De computerreus staat klaar voor de verkoop van PC-servers, desktops, laptops én RS/6000-machines met die Unix-variant. Begin maart maakt het bedrijf de plannen hierover bekend op de Linuxworld-conferentie in San Jose.

De RS/6000-servers en werkstations draaien op de eigen PowerPC-processoren van IBM en krijgen een Linux-variant die de computerleverancier nu zelf ontwikkelt. Verder wil IBM ook bestaande Linux-varianten voor PowerPC-systemen steunen. Het bedrijf installeert Linux op de lichte modellen van zijn RS/6000 S-reeks. IBM is vooralsnog echter niet van plan het freeware besturingssysteem voorgeïnstalleerd te leveren op zijn Intel- compatibele computers die standaard zijn uitgerust met Windows. Wederverkopers van IBM voeren de installatie van de Unix-variant uit. De bewuste Netfinity-, Intellistation-, PC300- en Thinkpad-computers worden wel gecertificeerd voor Linux.

Meer dan Red Hat

Vorige week onthulde IBM de eerder gemelde samenwerking met Linux-distributeur Red Hat. De overeenkomst tussen de twee bedrijven voorziet in de gezamenlijke marketing van 'Official Red Hat Linux' in het verkoopkanaal van de computerleverancier. Hierbij verzorgt Red Hat de ondersteuning van Linux. Aanvankelijk biedt IBM Linux voor computers met één of twee processoren. De computerleverancier onderhandelt ook met Linux-distributeurs Caldera Systems, S.u.s.e., LinuxPPC en Pacific Hitech.
De serverfabrikanten die tot op heden steun voor Linux hebben aangekondigd, zijn voornamelijk bezig met het pakket van Red Hat, dat het besturingssysteem compleet met een aantal applicaties bevat. Dat bedrijf ontving vorig jaar een forse kapitaalinjectie van chipproducent Intel. Red Hat Linux is echter slechts één van de vele varianten van het besturingssysteem, zowel wat betreft samenstelling als ondersteunde hardware. Het feit dat IBM meerdere versies van Linux wil omarmen, kan andere computerleveranciers aanzetten tot het volgen van hetzelfde pad. Overigens zijn Compaq en Dell nu al verwikkeld in aftastende gesprekken met distributeur Caldera die op Linuxworld een nieuwe versie van zijn Open Linux-pakket lanceert.

Verwarring en chaos

Het nieuws dat IBM met meerdere distributeurs in zee wil gaan, wordt door analisten met gemengde gevoelens ontvangen. Sommigen verheugen zich over de aandacht die Linux nu krijgt en merken op dat de Red Hat-distributie niet de enige en meest complete oplossing is voor alle behoeften. Anderen vrezen dat ondersteuning voor meerdere versies tot verwarring en chaos kan leiden. "Dit is een manier om Linux te gronde te richten", waarschuwt analist Kimball Brown van onderzoeksbureau Dataquest. "Ik denk dat Intel de juiste keuze heeft gemaakt; investeren in één versie van Linux."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.