Integratie it en telecom op GSM-congres

Mobiele telefonie wordt mobiel internet

Mobiele spraakcommunicatie wordt in toenemende mate mobiele datacommunicatie dankzij Gprs en Umts. Hoewel niemand weet hoe de miljardeninvesteringen in deze technologieën zijn terug te verdienen, en op welke termijn, zijn alle leveranciers ervan overtuigd dat de toekomst mobiel is.

Dit kwam duidelijk naar voren op de het wereldwijde 3GSM-congres, dat deze week plaatsvond in het Franse Cannes. Meer dan in voorgaande jaren speelt informatietechnologie daarbij een belangrijke een rol.
Consumenten moeten Umts tot een succes maken. Het leeuwendeel van de in Cannes getoonde oplossingen zijn technische gadgets voor particulier gebruik. Vermaak voert de boventoon. Plaatsgebonden toeristische informatie, restaurants en hotels zoeken, en route-informatie in de auto zijn de killer apps die de software-ontwikkelaars van grote telecomleveranciers hebben ontwikkeld om particuliere gebruikers over de streep te trekken. Daarnaast zijn de aanbieders, ondanks het uiteenspatten van de business to consumer-zeepbel bij internetbedrijven, ervan overtuigd dat m-commercie, het reserveren van de mobiel gevonden restaurants of hotels bijvoorbeeld, een gouden toekomst tegemoet gaat.

Praktijk

De bezoekers aan het congres waren vooral geïnteresseerd in de praktische toepassing van Gprs en Umts. Opvallend dit jaar was het grote aantal software-ontwikkelaars dat de telecombeurs bezocht. Mobiel dataverkeer vraagt om IP-componenten in het netwerk, zodat de telecom-markt steeds aantrekkelijker wordt voor software-ontwikelaars. Ook bij de aanbieders is het verschil tussen it en telecom weggevallen. Microsoft, Hewlett-Packard en Compaq zijn net zo opvallend aanwezig als Nokia, Ericsson en Motorola.
Gprs en Umts-technologie is beschikbaar, maar in het laatste geval uitsluitend in proefopstellingen. Een aantal leveranciers maakt bij het demonstreren van toekomstige Umts-applicaties gebruik van het verwante Cdma. De ideale maximale bandbreedte van 2Mb per seconde haalt niemand nog, maar de demonstraties van bijvoorbeeld videovergaderen en, wederom op het gebied van vermaak, het afspelen van videoclips op mobiele apparatuur, laten duidelijk zien welke kant het opgaat met de praktische toepassing van Umts.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-23T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.