NT wint terrein op Netware

Zowel Novell als Microsoft claimen leiderschap

Novell blijft marktleider in netwerkbesturingssystemen, maar verliest gestaag terrein aan Windows NT, zo blijkt uit de jongste IDC-cijfers. Beide concurrenten claimen de koppositie.

Volgens International Data Corporation (IDC) werden er vorig jaar 973.000 Netware-servers verkocht. Daarmee houdt Novell een voorsprong op Windows NT dat vorig jaar nog een kwart minder netwerkservers aan de man bracht. Windows NT loopt de achterstand in marktaandeel nu snel in. Het geïnstalleerde park netwerkservers is nog steeds voor het overgrote deel Novell Netware. Volgens IDC staan er drie keer meer Netware-servers in het veld dan Windows NT-servers.
Veel grote bedrijven integreren een Windows NT-applicatieserver in een bestaand Netware-netwerk en laten het Novell-netwerk intact. Vooral de Novell Directory Services (NDS) zou daarbij een argument zijn om niet over te stappen, aldus Novell.
Microsoft haalt uit dezelfde IDC-cijfers andere conclusies. De volumegroei van Windows NT Server was zes keer zo hoog als die van Novell Netware of Unix. Bovendien gebruikt 62 procent van de nieuwe intranetten een Windows NT-server. Microsoft claimt dat Windows NT in 1996 's werelds best verkochte netwerkbesturingssysteem voor het Intel-platform is geweest. Volgens cijfers van IDC groeiden de verkopen van Windows NT vorig jaar met 85 procent. Een andere marktonderzoeker, Computer Intelligence, becijfert dat Windows NT nu Netware voor het eerst voorbijgestreefd in de markt voor Intel-machines. Een ander onderzoek dat Microsoft citeert, geeft aan dat diens webserver-software, met 33 procent van de markt, het meest gebruikt wordt voor intranetten. Ter vergelijking; 24 procent Netscape en 10 procent Lotus Domino.

Bugs

Een recente upgrade van Windows heeft overigens volgens 'Bugnet', een online-service die softwarefouten publiceert, voor nogal wat boze reacties gezorgd. De nieuwsgroep 'microsoft.windowsnt.misc' schreeuwt moord en brand over de meest recente 'service pack'. Vooral als men anti-virussoftware gebruikt kunnen er problemen ontstaan. Er zijn ook berichten over problemen met de Remote Access Service van Windows NT gemeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-21T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.