'Robotjes' razen voor hun bazen over het net

De Nederlandse ontwikkelaar van Internettechnologie Tryllian brengt de eerste volledige versie van de 'mobile agent'- applicatie Gossip op de markt. Een Internetagent is een soort robot die met gerichte zoekopdrachten het net afstruint.

Tryllian is voortgekomen uit het Twinningcentrum dat startende IT- bedrijven op weg helpt met kantoorruimte en financiële ondersteuning. De onderzoekers van Tryllian hebben twee jaar gewerkt aan de mobiele agent Gossip. Sinds het begin van deze maand kan de gratis versie worden gedownload op http://www.tryllian.nl. De essentie van mobiele agents is dat ze steeds intelligenter hun informatie kunnen verzamelen. Volgens een woordvoerster van het bedrijf is Tryllian er als eerste in geslaagd een intelligente agent te bouwen.

Ruilen

Het principe van Gossip is gebaseerd op het ruilen van informatie via robots die onderling informatie uitwisselen. In de praktijk werkt zo'n robot als volgt: Een gebruiker van Gossip geeft een aantal gebieden op waarin hij is geïnteresseerd. De agent gaat vervolgens het net op waar hij op om te zoeken naar de aandachtsgebieden van de gebruiker. Als de gebruiker de Gossip-agent voorziet van bepaalde informatie, zoals websites, tekst of foto's dan ruilt de agent deze informatie met andere agents. De trefwoorden van de gebruikers zijn opgeslagen in zogenoemde marktplaatsen. Daar maakt de agent zijn eerste inventarisatie. Vervolgens raadpleegt hij zijn interne database en de zoekmachines Yahoo, Excite, Infoseek & Search.com. Gewapend met deze kennis gaat hij vervolgens het net op waar hij contact zoekt met robots die op zoek zijn naar dezelfde onderwerpen. Gossip is volledig geschreven in de taal Java en geschikt voor Windows, Linux of Solaris. De agents zijn onder andere geschikt voor toepassingen op het gebied van kennismanagement en het bewaken van netwerken. De strategie van Tryllian is er vooral op gericht de informatie op Internet beter bruikbaar en beheersbaar te maken.

Amerika

Het idee van Internetagenten die het net gericht afstruinen op zoek naar geselecteerde informatie is bedacht door Christine Karman, die eerder onder andere werkte bij Origin. Dankzij het steuntje in de rug van het Twinning Center maakt Tryllian een vliegende start. Vorig jaar opende het bedrijf een vestiging in San Jose in Californië. Inmiddels telt het bedrijf ruim dertig medewerkers. Sinds de eerste release van het product is Gossip meer dan 7000 keer gedownload.
Oprichter Karman verklaarde onlangs dat er ten minste een miljoen gebruikers moeten zijn wil Gossip commercieel een succes worden. Sinds de introductie in december vorig jaar in Amerika is Gossip daar aan een flinke opmars bezig. Volgens een woordvoerder is het bedrijf in onderhandeling met een aantal dotcom- bedrijven, die de techniek willen gebruiken voor hun eigen producten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-18T00:00:00.000Z Wim Amerongen