Linux groeit sneller dan verwacht

   Het besturingssysteem Linux is vorig jaar Netware en Unix gepasseerd. Na Windows NT, dat een marktaandeel heeft van 38 procent, is het nu het meest verkochte besturingssysteem voor servers.

Volgens onderzoeksbureau IDC werden er vorig jaar 1, 35 miljoen kopieën van Linux verkocht. Het marktaandeel van dit besturingssysteem steeg van 16 procent in 1998 naar 25 procent in 1999. Op de derde plaats staat nu Netware met een aandeel van 15 procent en Unix met 15 procent. "De opmars van Linux gaat sneller dan verwacht," stelt IDC- onderzoeker Dan Kusnetzky. "Wij hadden voorspeld dat Linux over twee of drie jaar de nummer twee zou zijn."
De toenemende populariteit van Linux is volgens IDC te danken aan het feit dat de broncode van het besturingssysteem gratis is. Bovendien kunnen de gebruikers het systeem zelf aanpassen. Door deze aanpak boekt Linux relatief weinig omzet. Het afgelopen jaar boekte het bedrijf een omzet van 32 miljoen dollar, terwijl Windows NT goed was voor een omzet van 1,7 miljard dollar. De totale omvang van de markt van besturingssystemen voor servers bedroeg het afgelopen jaar 5,7 miljard dollar.  WA

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-18T00:00:00.000Z Wim Amerongen