Cell-processor verslaat Intel en AMD

Koppelbare multikern-processor begint op 4 GHz

De Cell-processor van IBM, Sony en Toshiba maakt een indrukwekkend debuut. De koppelbare multikern-chip komt uit op een kloksnelheid van minstens 4 GHz. Intel heeft laatst een geplande Pentium 4 op 4 GHz geschrapt.

De Pentium-producent kiest voor een versnelde overgang naar een dualkern-processor die in het tweede kwartaal verschijnt. IBM biedt echter al geruime tijd dualcore-chips en doet nu - samen met Sony en Toshiba - een grote stap voorwaarts met de multikern Cell-processor.
De begin deze week onthulde chip bestaat uit een 64-bit Power-processorkern, 2,5 MB on-chip cache-geheugen en acht 64-bit coprocessoren (Synergistic Processor Elements, SPE's) voor zwevende komma berekeningen. De enkele Power-kern kan twee programmadelen (threads) tegelijk afhandelen, net zoals Intels HyperThreading-processoren. De aansturing van de acht andere kernen, die flexibel zijn in te zetten, gebeurt door de Power-kern.
Het totale prestatieniveau ligt op 256 Gigaflops (miljard zwevende komma-berekeningen per seconde). Bovendien is elk Cell-exemplaar te koppelen aan andere Cell-chips om grootschalige SMP-achtige (Symmetric MultiProcessing) systemen te vormen. De schaalbaarheid hiervan zou nagenoeg lineair zijn. De communicatie met het systeemgeheugen verloopt via XDR- en FlexIO-technologie van Rambus en haalt maximaal 100 Gigabytes per seconde.

Nog geen computergevaar

De eerste uitvoering bevat 234 miljoen transistoren, meet 221 vierkante millimeter en is gefabriceerd op een 90 nanometer-productieproces. Naar verwachting zal Sony's aanstaande Playstation 3-spelcomputer deze uitvoering gebruiken. Andere toepassingen variëren van geavanceerde mobiele telefoons en digitale tv's tot zware werkstations en gespecialiseerde servers.
De reguliere computermarkt is vooralsnog veilig voor 'overname' door de krachtige Cell. De chip is namelijk niet compatibel met huidige processoren, zoals de x86-instructieset van Intels Pentium-reeks of AMD's 64-bit uitbreiding daarop. Compatibiliteit met de reguliere Power-processoren, in IBM's Unix- (pSeries) en midrange-servers (iSeries) en Apple's Macintosh-computers, lijkt echter niet onmogelijk.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.