HP nuchter over Linux

Pragmatische benadering Fiorina bij lancering nieuwe producten

Hewlett-Packard neemt een nuchtere houding in ten opzichte van Linux. Het bedrijf zal dan ook niet het voorbeeld volgen van IBM dat een miljard dollar in het 'open source'-besturingssysteem investeert. Dit zei HP-topvrouw Carly Fiorina in haar openingstoespraak vorige week op de Linuxworld-conferentie te New York.

Op diezelfde beurs lanceerde HP een reeks nieuwe Linux-producten en diensten. Hieronder bevonden zich servers voor de telecommarkt, standaard ondersteuning gelijk aan die voor Windows en de eigen Unix-variant HP-UX, en betaling-naar-gebruik voor Linux-servers. Aan die laatste optie is ook capaciteit-op-aanvraag gekoppeld.
Daarnaast onthulde de computerproducent een contract met een looptijd van drie jaar met filmstudio Dreamworks van Steven Spielberg, David Geffen en ex-Disney-topman Jeffrey Katzenberg. Dreamworks had voor de computeranimatiefilm Shrek al HP-apparatuur met Linux gebruikt en gaat dit nu uitbreiden. Woordvoerders roemen de aanpasbaarheid van het besturingssysteem waardoor beeldberekeningen (rendering) efficiënter en dus sneller worden uitgevoerd.
HP-president Fiorina bekoelde het enthousiasme op de Linuxworld-conferentie over deze aankondigingen met haar openingstoespraak. Daarin benadrukte zij pragmatisme ten opzichte van het besturingssysteem. "De vraag voor ons is niet: zal Linux de it-markt domineren, maar juist: welke delen van de markt?"

Bouwstenen

De topvrouw zegt met haar bedrijf de benadering van it-bouwstenen te volgen, waarbij klanten meerdere mogelijkheden hebben om hun heterogene infrastructuren uit te breiden en te beheren. "We blijven dan ook loyaal jegens Windows en ons eigen HP-UX."
Hierbij merkt zij op dat Linux, ondanks de groeiende populariteit als webserver, firewall en web-caches (servers die webpagina's tijdelijk bewaren om de netwerkbelasting te verdelen), zeker niet Windows van de desktop zal verdrijven. "De realiteit is dat Microsoft-oplossingen op industriestandaard hardware een blijvende steunpilaar zijn in veel ondernemingen, met name op de desktop. En dat blijft zo."
Ondertussen vaart Compaq, dat wil samengaan met HP, een soortgelijke koers. Het bedrijf heeft deze week een overeenkomst gesloten met Linux-distributeur Turbolinux. De computerproducent zal de server-beheersoftware Powercockpit van het in Azië dominante Linux-bedrijf aanprijzen en leveren bij zijn vorige week gelanceerde Proliant BL-serverbladen. Die ultradunne insteek-servers zijn verkrijgbaar met Linux of Windows 2000.
 
 
IBM zet in op consolidatie
Computerreus IBM wil een graantje meepikken van de verwachte consolidatiegolf voor print-, bestands-, en webservers door Linux-configuraties te leveren van zijn S/390-mainframes (tegenwoordig z-Series geheten) en zijn middelzware AS/400-computers (tegenwoordig i-Series). Vorige week op de Linuxworld-beurs in New York kondigde IBM twee nieuwe servermodellen aan die Linux gebruiken. Deze machines draaien overigens niet alleen op Linux. De beide systemen gebruiken de oorspronkelijke platformgebonden besturingssystemen - respectievelijk OS/390 (z/VM) en OS/400 - als partitiebeheerder voor de diverse virtuele Linux-machines op de fysieke server. Bill Zeitler, hoofd van IBM's servertak, zegt dat het bedrijf de investering van één miljard dollar in de ontwikkeling van Linux het afgelopen jaar al grotendeels heeft terugverdiend. Dit door de verkoop van software voor dat besturingssysteem, en met name de verlening van diensten ervoor.
 
Sun laat x86 nog niet vallen
Sun Microsystems gebruikt voorlopig nog de x86-processoren in zijn taakspecifieke Qube-servers voor het midden- en kleinbedrijf. De Unix-leverancier kreeg die machines in handen met de overname in december 2000 van hardwareleverancier Cobalt Networks, die K6-2- en K6-3-processoren van AMD gebruikte om een uitgeklede uitvoering van Linux te draaien. Kort na die overname deden berichten de ronde dat Sun de x86-uitvoering van de eigen Unix-variant Solaris voor de Qube's wou gebruiken, of zelfs de goedkope Intel-compatibele chips wou vervangen door de eigen risc-processoren Ultrasparc. Dit blijkt vooralsnog niet het geval te zijn. Bovendien is de kans dat Solaris-x86 alsnog een Qube-rol krijgt toebedeeld aanzienlijk afgenomen sinds Sun heeft besloten die uitvoering van zijn Unix-variant in de ijskast te zetten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.