IBM rekent zich rijk met Windows 2000

Extra hardware, software en diensten noodzakelijk

Elke dollar die een gebruiker uitgeeft aan het besturingssysteem Windows 2000 genereert nog eens negen dollar die nodig is om de applicaties voor dit systeem te integreren met de bestaande IT-omgeving. Vooral bedrijven die de overgang maken naar elektronische handel hebben extra hardware, software en diensten nodig om Windows 2000 in hun bestaande structuur in te passen.

Met deze rekensom in het achterhoofd besloot IBM al in 1997 nauw met Microsoft te gaan samenwerken. De voorspellingen over de omvang van de markt van Windows 2000, het besturingssysteem dat officieel op 17 februari wordt gelanceerd, lopen nogal uiteen. Waar onderzoekers en analisten het wel over eens zijn, is dat het nieuwe besturingssysteem een flink marktaandeel zal veroveren.
Roy Clauson, directeur van het IBM-centrum voor Microsoft Technologie, legt uit waarom IBM zo veel investeert in de samenwerking. "Uit eigen onderzoek blijkt dat bijna 90 procent van de bedrijven uit de Fortune top-1000 hun zakelijke applicaties draaien op drie of meer besturingssystemen. Een onderzoek van IDC toont aan dat in Europa 80 procent van alle bedrijven twee of meer systemen gebruiken. Om bedrijven te helpen met het integreren van Windows 2000 is aanpassing van hardware en software nodig. Ook hebben ze hulp nodig bij het implementeren." Clauson geeft toe dat IBM in het verleden geld heeft laten liggen omdat het niet tijdig inspeelde op veranderingen in de markt. "Toen Windows NT op de markt kwam, hadden wij daar helemaal niet op geanticipeerd. Daardoor konden bedrijven die naar NT wilden pas twee jaar later bij ons terecht. Die fout willen we niet weer maken."

15 Miljoen regels

Volgens Clauson is het afstemmen van Windows 2000 op de software van IBM volgens plan verlopen. Maar hij geeft toe dat er wel problemen zijn geweest. "Zolang je met de software binnen Windows bleef, waren er geen problemen. De verbinding met Unix- en mainframe-omgevingen heeft meer aanpassingen nodig gemaakt dan verwacht." Bij de lancering van het nieuwe besturingssysteem zijn de belangrijkste producten van IBM in staat ermee te werken. Het gaat hierbij onder andere om DB/2, MQSeries, Lotus Domino en Visual Age for Java.
Clauson legt er de nadruk op dat het invoeren van Windows 2000 in fasen zal verlopen. "Windows 2000 omvat veel functionaliteit die is beschreven in vijftien miljoen regels code, dat is in dezelfde orde van grootte als een besturingssysteem voor een mainframe. Daarom was de eerste prioriteit onze softwareproducten voor het besturingssysteem geschikt te maken. In de praktijk verwacht ik dan ook dat veel bedrijven eerst uitvoerig de tijd nemen voor testen."
Over de concurrentie met Sun Solaris doet Clauson luchthartig. "Dat is gewoon een concurrent, maar de functionaliteit van Windows 2000 is veel omvangrijker."

Traag

Ondanks alle bombarie over Windows 2000 lijkt het erop dat het gebruik langzaam op gang zal komen. De Gartner Group adviseert met klem niet over te stappen. Onderzoeker Thomson stelt dat het licentiemodel de gebruiker in feite verplicht iedere drie jaar een upgrade aan te schaffen. Hij is evenmin te spreken over de technische eigenschappen. Een teken aan de wand is dat Microsoft, naar verluidt, al bezig is een servicepakket samen te stellen voor het repareren van programmafouten. Dit pakket is per 1 juni gratis te downloaden. Voor Microsoft is het hebben van zo'n servicepakket belangrijk, want veel grote bedrijven gaven al te kennen dat ze niet overstappen als er geen servicepakket is.
Het Amerikaanse onderzoeksbureau Evans Marketing Services vroeg vierhonderd grote Amerikaanse bedrijven wat hun plannen waren. Twee van de drie softwaremanagers wil nog een jaar wachten met het aanpassen van hun applicaties. Een op de drie is helemaal niet van plan applicaties aan te passen.
Bedrijven die over de aanschaf moeten beslissen, kunnen zich oriënteren op een seminar. Deze vindt van 4 tot 6 april plaats in Leiden en wordt georganiseerd door Het NT Instituut. Onafhankelijke specialisten gaan dan in op de vraag of Windows 2000 de grote investering wel waard is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-11T00:00:00.000Z Wim Amerongen