DTV-team spat onverwacht uiteen

Intel erkent mislukte aanpak digitale tv

De strategie die Intel voerde bij de digitale-tv is op een complete debacle uitgedraaid. De chipfabrikant geeft dit ruiterlijk toe en neemt daarmee afstand van Microsoft en Compaq, waarmee het samen het 'dtv-team' vormde. De PC-industrie zit nu zonder toekomstplan op dtv-gebied.

Intel, Compaq en Microsoft vormden tot voor kort als 'dtv-team' een krachtige lobby in Washington. Intel gooit nu echter roet in het eten door te verkondigen dat zijn strategie op het gebied van digitale tv een complete mislukking is. Met andere woorden: ook Microsoft en Compaq zijn op de verkeerde weg. Door de verwijdering van de giganten zit de PC-industrie nu zonder een duidelijk plan voor de bouw van een personal computer die ook digitale tv kan afspelen.

Hoge prijs

De Amerikaanse FCC heeft de tv-industrie bevolen om eind 1998 met enkele digitale uitzendingen te beginnen. PC-fabrikanten staan echter niet te popelen om bureaucomputers op de markt te brengen waarop ook digitale televisie kan worden afgespeeld. De alles beheersende factor is de hoge prijs van de eerste digitale-tv ontvangers. Hewlett-Packard heeft aangekondigd geen haast te hebben. Het bedrijf ziet nog geen mogelijkheid om digitale televisie op een goedkope manier te integreren met de grafische-elektronica van PC's.
's Werelds grootste chipfabrikant gaat nu vier soorten digitale-tv apparaten op basis van Intel-chips promoten. Goedkope settop-kastjes voor tv's, twee soorten 'set-top computers' en PC's met hoge-kwaliteit digitale tv. Intel heeft opgeroepen tot een Open Digital Broadcast Initiative. Dit initiatief heeft tot doel om samen met aanbieders van tv via kabel- en satellieten tot specificaties te komen voor uitzendingen van video en data.

Standaardisering

Opvallend is dat Intel geen eisen meer stelt aan het besturingssysteem. Windows is niet langer prioriteit. Iedereen mag software voor de digitale-tv kastjes leveren. In tegenstelling tot de strategie van het dtv-team zegt Intel nu in te zien dat het nodig is om ook met tv-zenders afspraken te maken over standaardisering. Want anders zou Andy Groves war for eyeballs immers wel eens kunnen uitmonden in een oorlog om een niet-bestaande markt. Los van het dtv-team heeft de tv-industrie achttien verschillende standaarden voorgesteld voor digitale-tv. Intel omarmt deze receptuur nu ook en krijgt daarbij hulp van Hitachi. Dit Japanse bedrijf heeft software ontwikkeld waarmee alle achttien dtv-standaarden op Intels Pentium II-processor kunnen worden afgespeeld.

Overspelig

Intels stap is een duidelijke antwoord op de handel en wandel van het overspelige Microsoft. De softwarereus speelde een voortrekkersrol in het dtv-team (met als doel digitale tv onderdeel te maken van de 'PC'9X-roadmap' die het bedrijf ieder jaar samen met Intel en Compaq opstelt). Maar tegelijkertijd promoot Microsoft zijn Windows CE-besturingssysteem onder tv-fabrikanten - de toekomstige concurrenten van Intel. Dit jaar komen er waarschijnlijk al drie CE-tv's op de markt. Ondermeer Philips Semiconductors maakt chip-sets waarmee tv-fabrikanten Windows CE als besturingssysteem op hun tv's kunnen implementeren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-30T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.