Flinke groei aantal werkstations in 1996

Omzet daalt door prijsafbraak

Vorig jaar werden er voor het eerst meer 'persoonlijke werkstations' - met Intel-processoren of Windows NT - verkocht dan traditionele risc-werkstations met Unix of Open VMS als besturingssysteem. Volgens marktonderzoeksbureau IDC groeide het aantal persoonlijke werkstations vorig jaar met 38 procent tot 831.000. Van de traditionele werkstations werden er 712.000 verkocht.

Microsoft en Intel richten de ogen steeds meer op gespecialiseerde markten. "Windows NT vindt ingang in de Unix-markten, zoals financiële dienstverlening, animatie en cad", zegt Thomas Copeland van IDC. Op korte termijn profiteren ook klanten van risc-machines hiervan. Hewlett-Packard, Silicon Graphics, Sun Microsystems en Digital verlaagden de prijzen van hun werkstations de afgelopen maanden met soms wel 40 procent.
Omzetcijfers van IDC laten zien dat technische rekenkracht steeds minder kost. Het totale aantal werkstations dat in 1996 werd verkocht nam met 18 procent toe, maar de omzet verminderde met 1 procent tot 15 miljard dollar.

Marktposities

IDC verwacht dat de fabrikanten uit de top-5 (Sun, HP, Silicon Graphics, IBM en Dec) hun positie zullen blijven behouden. Zij hebben in totaal 85 procent van de traditionele werkstationmarkt in handen, die vorig jaar 11,5 miljard dollar bedroeg, een daling van 6 procent ten opzichte van 1995. Sun staat nog steeds nummer één met een aandeel van 41 procent in aantal verkochte risc-machines en 32 procent van de totale omzet in deze markt. "Het verkocht meer werkstations dan HP, Silicon Graphics en IBM bij elkaar", aldus IDC.
Terwijl Sun groeide moest HP marktaandeel inleveren, vooral omdat het bezig is met een produkt-omschakeling. HP haalde als tweede grootste werkstationleverancier 21,4 procent aan omzet van de risc-markt. Voor Silicon Graphics, dat werd geplaagd door produktieproblemen, was dat 10,6 procent.
Sun boert dus goed, maar ook voor deze risc-adept vormt Windows NT een bedreiging. Volgens IDC rukt NT vooral op in de markt voor financiële dienstverlening, een terreinen waar Sun sterk is. Volgens Nathan Brookwood, een analist van Dataquest, zal de verschuiving naar 'Wintel' in 1997 doorzetten. Brookwood voorspelt dat Intel dit jaar 25 miljoen Pentium Pro-processoren zal verkopen, tegen 3 miljoen in 1995. Terwijl Sun en Silicon Graphics ervoor kiezen om 'zuiver risc' te blijven, hebben IBM, HP en Dec ook werkstations met Intels Pentium Pro en Windows NT. Vooral IBM's goedkope machines met pci-bus waren zeer succesvol in 1996. Big Blue profiteerde met name van zijn trouwe klanten, terwijl Digital lijkt te kampen met het 'prachtig-produkt-slecht-imago' syndroom, aldus IDC. RR

Intel en Microsoft showen hun ambities
Silicon Graphics, dat in Hollywood de dienst uitmaakt met digitale animatie en ander goochelwerk, moest vorige maand de plaats onder de schijnwerpers even afstaan aan Intel. Andy Grove was te gast bij het invloedrijke Creative Artists Agency in Beverly Hills en showde daar een digitale studio. Weliswaar niet het geavanceerde materiaal dat Silicon Graphics biedt, maar Intel en Microsoft toonden in ieder geval hun ambities. "Wat u hier ziet zal de komende drie jaar de markt gaan beheersen", beloofde topman Andy Grove van Intel tijdens de bijeenkomst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-31T00:00:00.000Z René Raaijmakers