Solaris 8 ontketent strijd om platformen

Sun lokt kleinere bedrijven met gratis licenties voor lichte systemen

De strijd der besturingssystemen is ingeluid met de lancering van de nieuwe versie van Sun Microsystems' Unix-variant Solaris. Het bedrijf onthult deze week Solaris 8, vlak voor de langverwachte komst van Microsofts Windows 2000. Ook andere Unix-leveranciers versterken hun posities, ondanks geruststellende beweringen over marktpositionering en verdeling.

Dit jaar barst de concurrentiestrijd tussen de zware besturingssystemen in volle hevigheid los. Een belangrijke drijfveer is het succes van de elektronische handel. Dit belooft veel omzet voor IT-leveranciers. Naast de gevestigde orde, vooral op basis van Unix, wil ook Microsoft met Windows 2000 hiervan een graantje meepikken. Leveranciers van besturingssystemen haasten zich dan ook om functies toe te voegen aan hun platformen die met name de betrouwbaarheid en uitbreidbaarheid vergroten. Elk uur offline kost de 'e-klant' namelijk handenvol geld en ook aanzien.

Opening

Sun heeft deze week de openingszet in de platformenstrijd gedaan met de lancering van de achtste versie van zijn Unix-besturingssysteem. Die software bevat ruim tweehonderd grote en kleine verbeteringen die zijn gericht op betere schaalbaarheid, beschikbaarheid, beheerbaarheid, beveiliging en andere Internet-benodigdheden. Het nieuwe besturingssysteem is vanaf 28 februari verkrijgbaar.
Solaris 8 bevat de mogelijkheid tot het verlenen een reeks online-diensten. Dit moet klanten helpen hun bedrijf over te hevelen naar de 'net-economie'. De diensten omvatten het online aanbieden van applicaties en het op afstand installeren alsook beheren van Solaris-machines. 'Al onze concurrenten beweren de vereisten van het web te ondersteunen. Solaris doet dat ook en is zelfs de drijvende kracht achter het web', beweert Anil Gadre, vice-president van de Solaris Software-divisie.

Weggeven

Naast deze technische vernieuwingen wijzigt het bedrijf ook de leveringsvoorwaarden. Eindgebruikers hoeven geen licentiegelden meer te betalen voor het platform en voor toegang tot delen van de broncode. Dit geldt voor machines met maximaal acht processors. Klanten dienen zichzelf en hun Solaris-systemen te registreren bij Sun en betalen nog wel 75 dollar voor de levering van de software.
Deze stap is overigens iets minder revolutionair dan het lijkt, aangezien Solaris draait op systemen met de Ultrasparc-processors van Sun. Er bestaat ook een uitvoering voor Intels processorarchitectuur, maar die vervult de rol van een kleine broer, gedwongen door de beperkingen die de onderliggende x86-hardware met zich meebrengt. Daarnaast is er nog de licentie-grens van acht processors. Analisten interpreteren dit als een lokkertje voor relatief kleine bedrijven, die bij toekomstige groei ook hun systemen uitbreiden en dan pas echt winstgevend worden voor Sun.

Fellere fase

Het fenomeen van software deels weggeven is zeker niet nieuw in de IT-industrie, ook niet op het niveau van besturingssystemen. Nagenoeg alle platformleveranciers leveren 'gratis' beperkte uitvoeringen van andere software, al dan niet geïntegreerd in het platform zelf. Dit alles met het doel klanten naar zich toe te trekken, of zelfs weg te lokken van andere platformen. Deze trend is nu een nieuwe, fellere fase ingegaan met de gratis licenties voor lichte Solaris-systemen. Concurrenten zullen tegenzetten doen; onduidelijk is nog welke vorm die zetten zullen hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.