Linux-consolidatie

Distributeur en dienstverlener zoeken steun bij elkaar

De afkoeling van de Linux-markt zet verder door. Distributeur TurboLinux voert nu onderhandelingen over acquisitie van dienstverlener Linuxcare voor een nog onbekend bedrag. De twee 'open source'-bedrijven opereren op verschillende vlakken en hopen samen sterker te staan in hun woelige markt.

Beide Linux-bedrijven bevestigden dit nieuws afgelopen vrijdag. Enkele interne memo's waren enkele dagen daarvoor reeds uitgelekt. President Paul Thomas van TurboLinux liet zijn werknemers weten dat gesproken werd met Linuxcare. President Arthur Tyde van die dienstverlener stelde zijn personeel een dag eerder op de hoogte.
Uit deze berichten kwam naar voren dat de twee bedrijven een intentieverklaring hebben getekend en hopen de fusie - zoals zij het omschrijven - binnen enkele weken rond te hebben. In feite gaat het om een overname: het gecombineerde bedrijf komt onder leiding van TurboLinux-topman Thomas en de directieleden van die distributeur, bijgestaan door enkele managers van Linuxcare.
Het samenvoegen van TurboLinux en Linuxcare heeft waarschijnlijk ontslagen ten gevolge. Nog niet bekend is om hoeveel arbeidsplaatsen het gaat, maar het zou zowel hogere posities als overlappende administratieve functies betreffen.

Aanvullen

Het van oorsprong Aziatische TurboLinux wil met deze overname het voorbeeld volgen van distributeur Red Hat. Die Amerikaanse concurrent zoekt in toenemende mate zijn heil in zware applicaties en de ondersteuning daarvan op het 'open source' besturingssysteem. "Wij hebben diensten en zij hebben producten", omschrijft een Linuxcare-woordvoerder de toenadering tot TurboLinux.
Die softwareleverancier hoopt daarnaast via de Amerikaanse dienstverlener voet aan de grond te krijgen in de VS. De distributie-neutrale benadering van Linuxcare is dan ook cruciaal voor de koper. "Wij willen juist dat zij verdergaan als het Zwitserland van de Linux-markt", aldus TurboLinux-president Thomas.
Software-analist Dan Kusnetzky van onderzoeksbureau IDC meent dat de softwareleverancier hiermee zijn inkomstenbronnen en risico's. Hij zegt dat leveranciers in deze sector grote moeite hebben om omzet te halen uit hun Linux-producten alleen, omdat veranderingen in die software namelijk vrijgegeven moeten worden aan de 'open source' gemeenschap.
"Hierdoor is de software een verliesgevende activiteit. De inkomsten moeten dus ergens anders vandaan komen, bijvoorbeeld uit diensten, training en ondersteuning. Als je kunt inspelen op combinaties van die factoren, bekleed je een goede positie in een consoliderende markt."
Beide Linux-ondernemingen hebben reeds relaties met grote traditionele IT-spelers als IBM en Oracle. IBM haalde begin deze maand nog de banden aan met TurboLinux. Die mag voortaan alle IBM-software wederverkopen voor Linux-systemen. Verder steken de twee geld in gezamenlijke marketing-, verkoop- en distributie-activiteiten.

Wankele basis

De overname van Linuxcare door TurboLinux vindt plaats middels een aandelenruil die neerkomt op een papieren betaling aangezien geen van beide bedrijven is beursgenoteerd. TurboLinux diende in oktober vorig jaar papieren in bij de Amerikaanse beursautoriteit Securities and Exchanges Commission (SEC) om voor zestig miljoen dollar aan aandelen uit te geven. In afwachting van de daadwerkelijke beursgang heeft de Linux-distributieleverancier nog een lichte ontslagronde doorgevoerd en voor dertig miljoen dollar aan investeringen binnengesleept.
Linuxcare verstrekte januari 2000 het benodigde papierwerk aan de SEC, maar stelde zijn aandelenuitgifte in april voor onbepaalde tijd uit. Dit ging gepaard met ontslag van ongeveer de helft van het personeelsbestand en het opstappen van president Fernand Sarrat en enkele andere topmensen. In augustus hield het bedrijf nog een investeringsronde wat dertig miljoen dollar opleverde.
De twee bedrijven laten zich dan ook voorstaan op het feit dat zij voldoende contanten in huis hebben om operationeel te blijven. De financiële resultaten van de bedrijfsactiviteiten, opgetekend in de SEC-documenten, stemmen echter minder optimistisch. TurboLinux verloor in de eerste helft van vorig jaar dertig miljoen dollar op een omzet van 2,9 miljoen. Linuxcare leed in 1999 een verlies van 21 miljoen dollar op een omzet van drie miljoen. Op de langere termijn zijn portfolio-verbreding en allianties met grote IT-bedrijven dan ook van groter belang.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.