SGI zwicht voor Windows NT

Intel-werkstation herzien voor grafische prestaties

Silicon Graphics (SGI) onthult aanstaande maandag de computer waar het al maanden in het grootste geheim aan heeft gewerkt; een werkstation met Intel-processoren en Windows NT als besturingssysteem. Deze machine droeg tijdens de ontwikkeling de codenaam 'The Borg' en signaleert de overstap van één der laatste Unix-forten.

De enige standaard-onderdelen aan deze machine zijn de Pentium II Xeon-processor en NT; de rest hebben we helemaal opnieuw ontworpen", zei productmanager Kevin Conners tijdens een persbijeenkomst eind oktober. Daar toonde de hardwarefabrikant onder strikte geheimhouding een prototype van zijn Silicon Graphics 540-werkstation. "Onze technici vinden het helemaal niet leuk dat ik met 'hun' machine op pad ga; waarschijnlijk breng ik het kapot terug", grapt Conners. Tijdens de Comdex-beurs, die afgelopen november te Las Vegas plaatsvond, viel ook al een glimp van de nieuwe machine te zien.

Zelf ontworpen

De SGI-manager verklaart de 'ommekeer' van zijn bedrijf: "Computers voor algemeen gebruik benaderen nu de mogelijkheden van speciale systemen, zoals gespecialiseerde grafische werkstations. Daarbij hebben PC's de voordelen van compatibiliteit en beschikbaarheid van applicaties en schaalgrootte wat betreft productie." Conners heeft zijn huiswerk over de PC-markt duidelijk gedaan. "Wij wilden de kracht van het PC-platform verder opvoeren en gebruiken daarom alleen de processor van Intel. Niet de chipset, niet het moederbord. De rest van het systeem hebben we helemaal zelf ontworpen, voor krachtige bewerking van zowel tweedimensionale als driedimensionale beelden."
SGI heeft de architectuur van het werkstation geheel omgegooid en alles gericht op snelle doorvoer van grote hoeveelheden gegevens. Zo zijn de processor, de netwerkverbinding en het geheugen elk direct verbonden aan de eigen chipset. Deze communiceert met snelheden van 3,2 en 6,1 GB per seconde met respectievelijk het systeem- en videogeheugen. Verder zijn er 64-bit PCI-verbindingen voor de harde schijven. Ook aan het besturingssysteem heeft SGI wat toegevoegd: "Het draait Windows NT 4.0 met Service Pack 4 en daar bovenop hebben wij speciaal ontwikkelde grafische drivers geplaatst. Die maken we nu gereed voor NT 5", aldus Conners.

Het begin

"Dit is trouwens de eerste computer in een reeks NT-systemen die wij gaan uitbrengen. We lanceren nu ook de 320, een minder krachtig, maar daardoor goedkoper instapmodel. En verder onderzoeken we ook de mogelijkheden van NT-servers." SGI zegt deze systemen niet te zien als bedreiging voor de eigen Unix-werkstations. "Het gaat hier niet om vervanging, maar om nieuwe markten die wij tot nog toe niet bereikten. Bijvoorbeeld kleinere bedrijven die begonnen zijn met PC's voor technisch of grafisch ontwerpen."
SGI gaf eind september al een eerste aanzet met de presentatie van een plat beeldscherm dat te gebruiken is voor zowel de eigen Unix-werkstations, als Macintosh- en Windows-computers. Deze monitor, de Silicon Graphics 1600SW, is te gebruiken voor de SGI NT-werkstations, maar is ook los verkrijgbaar. Een minimale configuratie kost voor de 320 ongeveer 3400 dollar en voor de 540 6000 dollar. Dat is zonder 1600SW-monitor maar inclusief een aantal interoperabiliteitsprogramma's.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.