Managed hosting door True

Ex-Novell topman in de ring tegen Microsofts Ballmer

De antitrustzaak tussen Linux-leverancier Caldera en Microsoft belooft een spektakel te worden. Op de lijst van getuigen staan namelijk voormalig Novell-topman Ray Noorda en Microsoft-president Steve Ballmer. Deze topman, die vorig jaar de dagelijkse leiding over het Microsoft-imperium heeft overgenomen van Bill Gates, wil hoogstpersoonlijk de verdediging ter hand nemen. De zaak start op 1 februari in Utah.

Softwareleverancier Caldera claimt dat Microsoft haar het concurreren onmogelijk maakte door 'vaporware' aan te kondigen (software die niet bestaat maar in de toekomst wellicht wordt ontwikkeld). Microsoft zou aan competitievervalsing doen door producten aan te kondigen voordat ze überhaupt klaar zijn. Hierdoor zien potentiële gebruikers af van alternatieve producten. Het gaat in dit geval om MS-DOS en het ooit concurrerende DR-DOS dat Caldera van Novell overnam.

Zwarte lijst

Hoewel dit de belangrijkste aantijging is, handelt de zaak ook nog over andere vermeende overtredingen van antitrustwetten door Microsoft. De aangeklaagde softwareleverancier zou bepaalde softwareontwikkelaars namelijk op een zwarte lijst plaatsen. Vanwege deze illegale praktijken, zo beweert Caldera, is DR-DOS nooit een succes geworden.
Novell verkocht dat besturingssysteem aan Caldera, dat daarmee tevens deze rechtszaak 'erfde'. In dat licht kan Noorda als getuige een belangrijke rol vervullen. Caldera zou honderden miljoenen of zelfs miljarden dollars schadevergoeding eisen van Microsoft, gebaseerd op de gedachte welk succes DR-DOS had kunnen worden (vergelijkbaar met het succes van MS-DOS) als er sprake was geweest van eerlijke concurrentie. Microsoft claimt dat Caldera gewoon een lucratieve zaak bij de kop meent te hebben en wil 'vangen' van zijn aartsrivaal.  RV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-07T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.