Huurhuizen aan het glas

Nieuwe wetgeving geeft woningcorporaties meer ruimte bij aanleg glasvezelnetwerken

Dit artikel delen:

Minister Dekker van VROM gaat onder voorwaarden akkoord met de aanleg van een glasvezelnetwerk voor 40.000 woningen door vijf woningcorporaties in Amsterdam.

De fase waarin gemeenten en woningbouwcorporaties in pilotprojecten voorzichtig met de aanleg van glasvezelnetwerken experimenteerden is voorbij. Het project in Amsterdam behelst maar liefst 40.000 aansluitingen. Woningbouwvereniging Portaal wil begin 2007 al haar 60.000 bewoners toegang tot glasvezel kunnen bieden. En leverancier Draka verwacht de komende drie jaar in opdracht van gemeenten en woningbouwcorporaties glasvezels aan te leggen voor nog eens 10.000 aansluitpunten, bovenop de 40.000 voor Amsterdam. Volgens een woordvoerder van VROM loopt minister Dekker met het experiment in Amsterdam vooruit op nieuwe wetgeving waarover de Tweede Kamer nog moet stemmen, maar ‘moeten andere corporaties zich voorlopig nog houden aan bestaande wetgeving.’ Die wetgeving bepaalt dat corporaties wel een bijdrage mogen leveren in de aansluitkosten, maar niet zelf een glasvezelnetwerk mogen exploiteren. Op deze wijze voorziet ook Portaal haar bewoners van glasvezel.

De brancheorganisatie van Nederlandse kabelbedrijven VECAI vindt de geste van minister Dekker aan Amsterdam te voorbarig en stelt in een verklaring dat ‘er geen publiek belang gediend is om (semi-)publiek geld te investeren in een markt die erg goed functioneert’. Het tij zit echter mee voor gemeentelijke glasvezelprojecten. De Europese Commissie lijkt te streven naar een meerlagenmodel, waarbij investeerders eigenaar mogen zijn van de fysieke infrastructuur, maar onder gelijke voorwaarden toegang moeten bieden aan dienstenleveranciers. Dat bevordert een gezonde concurrentie. Dit model is ook gebruikt in Amsterdam. Draka en BAM leggen daar de glasvezelkabels aan, BBNed doet de belichting, en daarbovenop kunnen dienstenaanbieders hun gang gaan. De zestig miljoen euro aan investeringsgelden worden opgebracht door de gemeente Amsterdam, ING Real Estate en de commerciële vrije dochterondernemingen van vijf woningbouwcorporaties (Woonstichting De Key, de Algemene Woningbouwvereniging, Woningstichting Rochdale, Woningcorporatie Het Oosten en Stichting Ymere).

Minister Dekker gaat met de Amsterdamse constructie ‘als experiment’ en onder twee voorwaarden akkoord. In de eerste plaats moet nog een goedkeuringsstempel worden ontvangen van Eurocommissaris van Mededinging Neelie Kroes. De tweede voorwaarde is dat de Tweede Kamer haar instemming verleent aan nieuwe wetgeving over sociale huisvesting, waarin aan woningcorporaties wordt toegestaan om vrije dochterondernemingen op te richten, los van de corporatie. Hierin kunnen activiteiten worden ondergebracht die niet meteen gerelateerd zijn aan wonen, zoals het aanleggen van een glasvezelnetwerk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-03T00:00:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.