Opslag komt aandacht te kort

Dit artikel delen:

Nog niet de helft van alle bedrijven is actief met opslag bezig. Toch heeft een groot deel van de ondernemingen wel plannen om dat in de nabije toekomst te doen. Dit blijkt uit onderzoek door MarketCap.

Opslag van data is cruciaal voor ondernemingen, maar veel bedrijven doen er relatief weinig mee. Uitbreiding van de capaciteit is wel aan de orde wanneer de hoeveelheid data veel groeit. Actief omgaan met storage geniet echter weinig aandacht. Zo hebben de storage-deelgebieden ilm (information lifecycle management) en ecm (enterprise content management) weinig prioriteit.

Dit blijkt uit onderzoek door MarketCap. Die marktonderzoeker voert op continue basis onderzoek uit naar de aandacht van bedrijven voor bepaalde (deel)gebieden, waaronder opslag. Hierbij wordt gekeken naar de focus ‘nu', ‘binnen twee jaar' of ‘op langere termijn'.

Op de lange baan geschoven

Ongeveer 41 procent van de bedrijven en instellingen is momenteel actief bezig met hun storage. Bij circa 24 procent zal dit binnenkort zeker het geval zijn. Een magere 23 procent denkt zich hier op langere termijn op te gaan richten. In totaal geeft 89 procent aan zich nu of op korte of lange termijn bezig te gaan houden met storage. Medio 2008 hebben vooral de sectoren overheid, gezondheidszorg en bouw & industrie hier aandacht voor.

Ilm vooral bij grotere bedrijven

Een belangrijke trend binnen de opslagmarkt is ilm. Daarbij wordt een balans nagestreefd tussen kosten, baten, risico's en toegankelijkheid van data. Bijna 12 procent van de organisaties heeft medio 2008 al de volledige aandacht voor ilm. Dit lijkt bescheiden maar is toch opmerkelijk gezien het feit dat ilm pas sinds enkele jaren in de belangstelling staat.

Ruim 12 procent van de bedrijven gaat zich binnen nu en twee jaar op ilm richten. Nog eens 52 procent geeft aan zich op lange termijn met ilm bezig te gaan houden. Medio 2008 is vooral de sector financiële en zakelijke dienstverlening met ilm bezig. Verder richten vooral bedrijven en instellingen met 250 of meer werknemers zich op ilm.

Ecm volgt nog

Het storage-deelgebied ecm volgt qua aandacht na ilm. Het beheer van zakelijke content is momenteel bij ruim 11 procent van de organisaties een duidelijk aandachtspunt. Er is duidelijk meer interesse in ecm naarmate er sprake is van grotere organisaties (bedrijven met meer werknemers). Bij organisaties met 50 tot 250 werknemers is 9,6 procent bezig met ecm, terwijl dit bij organisaties met 250 tot 1000 werknemers 15,2 procent is en bij organisaties met 1000 of meer werknemers 27,2 procent.

Momenteel is ecm vooral populair in de industrie, de zakelijke en financiële dienstverlening, de utilities-sector, de ict-sector en de communicatiesector. Circa 18 procent van de organisaties geeft aan dat er tussen medio 2008 en medio 2010 duidelijk aandacht voor ecm zal zijn. Op lange termijn geldt dat zelfs voor ruim 42 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-02T08:19:00.000Z Redactie Computable/Channelweb


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.