Test: Nooit meer bestanden per ongeluk wissen

Diskeeper Undelete 2009 Server Edition

Het zal je maar gebeuren: uren gewerkt aan een document en bij het reorganiseren van een folder wis je niet alleen de oudere versies maar ook de nieuwste! Bovendien had je natuurlijk meteen de prullenbak leeggemaakt. Wat nu? Diskeeper Undelete brengt redding.

De prullenbak van Windows geeft je één laagje van bescherming. Alles wat je via de grafische desktopomgeving van Windows wist, komt in de prullenbak terecht. Je kunt dat omzeilen door bestanden direct te wissen met 'Shift-Del'. De prullenbak laat zich ook vrij gemakkelijk leegmaken.

Als je een ander programma gebruikt en daarin een bestand wist, komt het meestal niet meer in de systeemprullenbak terecht. Het is met andere woorden vrij gemakkelijk bestanden kwijt te raken in Windows. Een goede back-upprocedure is natuurlijk essentieel, maar ook dat helpt je niet in dit geval. Als je een bestand aanmaakt en per ongeluk wist voordat er een back-up gemaakt kon worden, ben je het ook kwijt.

Ontwissen

Herstel bestanden die per ongeluk zijn gewist.

Reeds in de dagen van MS-DOS bestond er speciale 'undelete'- of ontwissoftware om gewiste bestanden te redden. Een gewist bestand redden is meestal alleen mogelijk als er na het wissen geen nieuwe data op de schijf is weggeschreven. Gebeurt dat wel, dan kan het gewiste bestand immers overschreven zijn. Redding is in dat geval natuurlijk niet meer mogelijk.

De Undelete software van Diskeeper (bekend van hun defragmentatiesoftware) houdt een beter beveiligde en beter werkende 'recovery bin' (reddingsbak) bij ter vervanging van de prullenbak van Windows. Momenteel zitten we aan Undelete 2009. Die bestaat in drie uitvoeringen: Desktop Client, Professional en Server Edition (SE).

De Server Edition is degene die we hier bekijken, omdat hij bedoeld is voor netwerken met servers en desktop-pc's. Met deze SE-software kan Undelete dan werken voor alle gewiste bestanden op de desktop-pc's, maar ook op de servers en ook voor bestanden die op gedeelde newerkvolumes gewist zijn. Undelete spoort alle gewiste bestanden op, geeft je overzichten en laat je dan kiezen welke bestanden je wilt herstellen en of ze in hun originele directory moeten terechtkomen of niet. Het systeem werkt in real-time, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Volume Shadow Copy-functie die standaard in recente versies van Windows zit.

Centraal beheer

Undelete is via push ook op andere computers te installeren.

Undelete 2009 SE stelt je in staat vanaf het eerste systeem waarop je het installeert, 'push-installs' uit te voeren naar andere pc's en servers toe. Een 'push-install' installeert nieuwe software op afstand in een Windows pc, als je daar natuurlijk de benodigde rechten voor hebt. Je kunt kiezen welk uitvoering van Undelete 2009 je wilt 'pushen' naar het andere systeem: de servereditie, de professional editie of alleen de desktopclient.

Bij die laatste kun je dan kiezen of je de gebruiker een eigen beheerinterface wilt geven of niet. Indien niet, dan bepaal jij als beheerder alle parameters van de werking van wisoperaties op het cliëntsysteem. De gebruiker kan dan zelf geen bestanden redden.

Geef je de gebruiker wel een interface, dan kan die zelf de gewiste bestanden opvragen en zonodig redden. Elke beheerinterface kan de reddingsbakken op andere computers met Undelete 2009 oproepen en bekijken, en eventueel bestanden herstellen. Uiteraard alleen maar als je de benodigde rechten hebt, dat spreekt vanzelf.

Het verschil tussen Undelete Desktop Client en Undelete Professional is dat de Professional-uitvoering op de client-pc ook lokale bestanden kan undeleten en de Desktop Client niet: die kan alleen maar netwerkvolumes undeleten.

Een herstellingsbak kent redelijk veel opties die je kunt instellen, uiteenlopend van het bewaren van meerdere versies van bestanden tot het bijhouden van herstellingsbakken per drive. Je kunt ook een centrale herstellingsbak aanmaken, opgeven van welke bestandtypes meerdere versies bijgehouden moeten worden, en specifieke virusbescherming activeren voor alle of alleen voor sommige herstellingsbakken. Het bijhouden van meerdere versies van Office-bestanden geeft je overigens ook de optie om oudere versies te herstellen van bestanden die (zelfs meermaals) overschreven zijn.

Conclusie

Undelete 2009 Server Edition van Diskeeper is een interessant hulpmiddel om vooral geen data kwijt te raken. Het zal zijn waarde natuurlijk pas echt bewijzen als je per ongeluk belangrijke data wist. Zolang dat niet gebeurd is, lijkt alle reddingssoftware duur.

Productinfo

Product: Undelete 2009 Server Edition

Producent: Diskeeper UK, www.diskeepereurope.com

Leverancier NL: Bell Micro Nederland, www.bellmicro.eu; Functional IT, www.functional-it.com; PC-Computing bv, www.diskeeper.biz

Adviesprijs (excl. BTW): 452,14 euro (1 serverlicentie en 10 clientlicenties)

Systeemvereisten: Windows 2003+ server plus Windows XP+ desktop-pc's

De Kern

  • De prullenbak van Windows geeft je slechts één, puur lokale beschermingslaag.
  • Undelete 2009 werkt meerlagig én over het hele netwerk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-12T09:03:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.