Dell maakt move richting het datacenter

Interview met Herbert Smals over overnames

Herbert Smals

Herbert Smals

In ruim vijf jaar tijd wist ict-leverancier Dell 24 bedrijven over te nemen. Al deze technologieën en intellectueel eigendommen hebben grote gevolgen gehad voor het portfolio van Dell. De leverancier is nog steeds druk bezig met het integreren van overgenomen organisaties, maar Computable vond het tijd dat Dell ging uitleggen hoe het portfolio technologisch gezien in elkaar steekt. Herbert Smals, marketing brand manager enterprise bij Dell, legt uit hoe alle ontwikkelingen toch vooral terug te herleiden zijn richting het datacenter.

Wat is er binnen de Fluid Data-architectuur recentelijk veranderd?
Dell heeft een omvangrijke portefeuille storageproducten opgebouwd dankzij een reeks van overnames en de ontwikkeling van geïntegreerde oplossingen. De oplossingen zijn gebaseerd op intellectueel eigendom. Dankzij de overname van EqualLogic beschikt Dell over de beste oplossing op het gebied van virtual storage en hebben we een leiderschapspositie in iscsi verkregen. Met Ocarina haalden we de beste compressietechnologie in huis. Met Exanet voegden we het meest schaalbare nas-bestandssysteem aan onze portefeuille toe en dankzij de overname van Compellent beschikken we over het meest geoptimaliseerde grootzakelijke san. Het werkelijke succes van Dell schuilt echter in de manier waarop deze technologieën in oplossingen geïntegreerd worden. Die integratie zorgt voor een nieuwe klantervaring. We noemen deze integratiestrategie de Fluid Data-architectuur. Deze strategie is gebaseerd op een aantal uitgangspunten die de kenmerken van onze geïntegreerde reeks van oplossingen vertegenwoordigen, zoals tiering, geoptimaliseerd, zelfbeschermend, klaar voor de cloud, geen ingrijpende upgrades, unieke licentiemodellen en meer.

Eerder dit jaar introduceerde Dell de DR4000. Dit is de eerste back-up-appliance met deduplicatie van Dell waarin intellectueel eigendom van Ocarina is geïntegreerd. Daarnaast kondigden we een belangrijke nieuwe software-release aan voor ons Compellent storage-array in de vorm van Storage Center 6.0. Verder onthulden we een nieuwe oplossing voor storage-optimalisatie voor Microsoft Sharepoint en bredere ondersteuning voor Dell Force10, Dell PowerConnect en de oplossingen van Brocade voor storage networks. Dell laat klanten wennen aan de nieuwe oplossingen door eenvoudige gegevensbeheer, verbeterde efficiëntie en lagere totale opslagkosten.

Hoe zit het met de nieuwe back-up-appliance met deduplicatie?
We zijn zeer enthousiast over de nieuwe DR4000. Dit nieuwe disk-to-disk back-up platform biedt geïntegreerde deduplicatie- en compressiefunctionaliteit die Dell verwierf met de overname van Ocarina. De oplossing comprimeert en verwijdert meerdere kopieën van data, zodat klanten sterk geoptimaliseerde data gedurende een langere periode online kunnen bewaren en sneller beschikbaar kunnen stellen in het geval van een calamiteit.

Met deze nieuwe appliance kunnen organisaties, in het bijzonder kleine en middelgrote bedrijven en externe filialen van grote ondernemingen, hun afhankelijkheid van legacy tape back-up-oplossingen verminderen. De DR4000 maakt gebruik van compressie-algoritmes van Dell die maximale datareductie waarborgen tijdens het verplaatsen van data naar de verschillende opslaglagen op basis van de behoeften van de eindgebruiker. De oplossing reduceert bovendien de bandbreedte die voor de dataoverdracht is vereist met een factor van meer dan vijftien. Dankzij het complete softwarelicentiemodel kunnen klanten profiteren van toekomstige product-upgrades zonder geld kwijt te zijn aan extra licentiekosten.

Hoe past deze oplossing in het huidige deduplicatie-landschap?
Deduplicatie zal in de toekomst een belangrijke rol spelen op het terrein van zakelijk gegevensbeheer. IDC meent dat tegen 2020 de hoeveelheid verwerkte informatie het niveau van 35 zetabyte zal hebben bereikt. Om deze toevloed aan gegevens op te vangen, moet de ict-organisatie de storage-infrastructuren optimaliseren. Schaalbare, dynamische storage-bronnen zijn van cruciaal belang voor het beheer van deze enorme gegevensgroei. Klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun technologie ook op de lange termijn vruchten afwerpt. Met name kleine bedrijven hebben behoefte aan eenvoudige en betrouwbare oplossingen die specifiek voor hun omgeving zijn ontwikkeld.

De DR4000 is de eerste oplossing binnen het storage-aanbod van Dell waarin de deduplicatie-technologie van Ocarina is toegepast. Deze ontwikkeling volgt na de integratie van de compressiefunctionaliteit van Ocarina in de DX6000G, een oplossing die vorig jaar tijdens Dell World werd gelanceerd. De DR4000 stelt klanten in staat om traditionele back-up- en recovery-oplossingen in te ruilen voor schijfgebaseerde oplossingen die de snelheid, gegevenstoegang en betrouwbaarheid vergroten. Voor veel kleine en middelgrote bedrijven zal dit de eerste stap op het gebied van tape-to-disk zijn. De DR4000 is ook geschikt als back-upoplossing voor externe filialen van grote ondernemingen.

En hoe zit het de nieuwe software-release van Compellent?
Dell Compellent Storage Center 6.0 is de eerste grote release van Compellent sinds het bedrijf nog maar een jaar geleden door Dell werd ingelijfd. Naar onze mening legt deze release de basis voor de toekomst van Compellent als grootzakelijk storage-platform.

Storage Center 6.0 biedt 64-bits ondersteuning, verdubbelde geheugencapaciteit en verbeterde prestaties en schaalbaarheid. De software biedt daarnaast verbeterde integratie met VMware, zodat klanten sneller kunnen overstappen naar dynamische datacenters en cloud computing-omgevingen, die, zoals we in de praktijk merken, steeds relevanter worden binnen de storagemarkt.

De verbeteringen op het gebied van integratie omvatten verder Dell Compellent VMware vSphere Storage api's voor array-integratie, Dell Compellent Storage Replication Adapter (SRA) voor Site Recovery Manager 5, Dell Compellent vSphere 5 Client Plug-In en integratie tussen Enterprise Manager en vSphere 5.

Hoe optimaliseren jullie Dell-storage voor Microsoft Sharepoint?
Onze optimalisatie-oplossing voor Sharepoint helpt klanten om het beheer van hun Microsoft Sharepoint-infrastructuur te verbeteren dankzij optimalisatie van het gegevens- en opslagbeheer. Deze oplossing omvat een complete solution stack met onder meer Sharepoint Data Assessment, Dell DX Object Storage, AvePoint-software van DocAve en Sharepoint-diensten. Dankzij deze combinatie van toepassingen kunnen klanten de bestandsduplicatie binnen Sharepoint reduceren door grote binaire objecten te extraheren en van de SQL Server-database te offloaden naar de blokgebaseerde DX object-storage. Dit maakt een verbeterde capaciteitsplanning mogelijk en vergroot de opslagefficiëntie.

De oplossing zorgt daarnaast voor 1 tot 40 procent snellere applicatieprestatie, bedrijfscontinuïteit dankzij consistente back-ups van de volledige Sharepoint-infrastructuur, tot 29 keer snellere back-ups en tot 32 keer snellere recovery-tijden. Dankzij de geautomatiseerde archivering kunnen klanten profiteren van flexibelere en schaalbaardere data governance.

Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen rondom Force10, PowerConnect en Brocade?
We willen de implementatie van storage-oplossingen versnellen, opslagprestaties verbeteren en het beheer vereenvoudigen. Hiertoe optimaliseren we de interoperabiliteit met Dell Force10, Dell PowerConnect Ethernet-oplossingen en Brocade 16Gb Fibre Channel-switches.

We hebben aangekondigd dat we gebruikers van onze EqualLogic-oplossingen meer keuzevrijheid willen bieden door de Dell Force10 S4810 10 Gb Ethernet-switch en de deep-buffer S60 1 Gb/10 Gb Ethernet-switches aan de lijst van goedgekeurde componenten toe te voegen. Onze EqualLogic-klanten profiteren daarnaast van een kortere implementatietijd dankzij de functionaliteit voor automatische detectie en configuratie die in een select aantal Dell PowerConnect-switches is ingebouwd.

Om hulp te bieden bij de implementatie van Compellent-arrays hebben we de ondersteuning voor PowerConnect 8024 10 Gb-switches en M8024-k Blade IO-modules uitgebreid. Daarmee wordt het configuratieproces voor switches van meerdere stappen teruggebracht tot één opdracht. Daarnaast hebben we ondersteuning aangekondigd voor de Brocade 6510 en Brocade DCX 8510 datacenter-switches, die nu op de markt verkrijgbaar zijn.

Op welke manier bieden deze ontwikkelingen een oplossing voor branchetrends zoals virtualisatie en cloud computing?
Binnen de storagemarkt worden virtualisatie en cloud computing steeds relevanter. Onze klanten wijzen ons hier voortdurend op. Deze marktontwikkelingen vragen om een flexibele inzet van storagetechnologie. Als het mogelijk is om in een paar minuten tijd een virtuele machine te creëren, moet het mogelijk zijn om die gegevens met dezelfde snelheid beschikbaar te stellen, te verplaatsen en te beschermen en er al even snel back-ups van te maken. De belangrijkste les op het gebied van storage is dat gegevens niet als een statisch fenomeen moeten worden gezien.

De nieuwe storage-oplossingen van Dell stellen klanten in staat om het zakelijke tempo bij te houden en te waarborgen dat hun gegevens op het juiste moment op de juiste plek beschikbaar zijn, tegen de juiste kosten. Organisaties moeten het gegevensbeheer binnen hun hele infrastructuur optimaliseren, of het nu gaat om fysieke, virtuele of cloud-infrastructuren. De Fluid Data-architectuur is speciaal ontwikkeld om in deze kritische noodzaak te voorzien.

Welke rol speelt Dell momenteel in de datacenter-markt?
2011 was een mijlpaal voor Dell Storage. We hebben intellectueel eigendom verworven via de overnames van Ocarina, EqualLogic, Exanet en Compellent. Dit zorgt voor een drastische transformatie van ons storage-aanbod. In het vierde kwartaal van 2011 vertegenwoordigde Dell's eigen storage-oplossingen maar liefst 93 procent van de storage-omzet van Dell.

In februari dit jaar was het een jaar geleden dat we Compellent overnamen. Sinds deze overname zijn we erin geslaagd om tweeduizend nieuwe klanten binnen te halen. Onze operationele, ontwikkelings-, en serviceteams hebben hun mouwen flink opgestroopt. Hierdoor zijn we erin geslaagd om onze wereldwijde aanwezigheid te vergroten en de beschikbaarheid van de Compellent-oplossingen uit te breiden van dertig tot meer dan honderd landen.

Met de recente overname van AppAssure, dat uiterst geavanceerde oplossingen op het gebied van gegevensbeveiliging ontwikkelt, zijn we steeds beter in staat om integrale grootzakelijke oplossingen af te leveren.

Op welke gebieden moet Dell zijn datacenter-oplossingen nog uitbreiden?
Dell blijft groeien in zijn rol als leverancier van complete storage-oplossingen. We doen dit via strategische overnames en innovatieve ontwikkeling. Onze overname van AppAssure in februari vertegenwoordigde onze negende acquisitie van de afgelopen vijf jaar. De oplossingen van deze partij bieden ondersteuning voor, en vormen een aanvulling op het storage-aanbod van Dell en de Fluid Data-architectuur, waaronder EqualLogic, Perot Systems, Exanet, Ocarina Networks, Scalent, Compellent, RNA Networks en Force10.

De komende drie tot vier jaar willen we onze omzet in onze grootzakelijke oplossingen verdubbelen. Hiertoe zullen we verschillende datacenters openen en klanten ondersteuning bieden bij het ontwerpen, valideren en bouwen van oplossingen, van het datacenter tot de rand van het bedrijfsnetwerk. Daarnaast willen we grootzakelijke oplossingen en diensten ontwikkelen die hen de flexibiliteit bieden om snel te reageren op de dynamische marktontwikkelingen en veranderende klantenbehoeften.

Wat zijn de belangrijkste technologische trends het komende jaar op het gebied van datacenters?
De belangrijkste trends die volgens ons van invloed zijn op de storage-markt, zijn cloud computing, virtuele desktopinfrastructuren, geheugengebaseerde opslag, dataprotectie, deduplicatie en compressie. Deze trends zullen op het gebied van datamanagement het aanzicht van het grootzakelijke storagelandschap veranderen. Ook zullen nieuwe technologieën de hypesfeer achter zich laten en hun entree maken binnen productieomgevingen.

Hoewel cloud computing het komende jaar zal aanhouden, zal de focus worden verlegd. Cloud-gebaseerde toepassingen, diensten en systeembeheer zullen het gebruik van cloud computing verder aanwakkeren. IDC verwacht dat de wereldwijde uitgaven aan cloud computing dit jaar een niveau van 36 miljard dollar zullen bereiken. Cloud-storage zal datacenter-storage echter niet vervangen. Het zal daar een verlengstuk van vormen.

Replicatie naar de cloud zorgt er niet alleen voor dat gegevens op veilige wijze op een andere locatie kunnen worden bewaard. Het stelt bedrijven ook in staat om bedrijfstoepassingen vanuit de cloud op te starten. Er zullen storagesystemen op de markt verschijnen waarin de cloud is geïntegreerd, alsof het een enorm grote lade met harde schijven is. De cloud zal een nieuwe storagelaag gaan vormen. Klanten zullen in staat zijn om er back-ups in op te slaan, er data naar te repliceren of de cloud als storagelaag te gebruiken, alsof de cloud deel uitmaakt van een storagesysteem op locatie.

Hoe moeten eindgebruikers hun datacenteromgeving optimaliseren?
Begin vandaag nog met het opstellen van een tienjarenplan voor hun datacenter-infrastructuur. De dagen van ingrijpende upgrades zijn geteld nu het beschikbare kapitaal snel opdroogt en er onvoldoende ict-personeel beschikbaar is om de storage-infrastructuur elke twee of drie jaar drastisch te wijzigen.

De mogelijkheid om de interne infrastructuur verticaal te schalen en waar nodig nieuwe functionaliteit of capaciteit toe te voegen, zal een belangrijke prioriteit gaan vormen voor de ict-organisatie. Volgens Dell is dit essentieel voor het succes van het datacenter op korte en lange termijn.

Daarnaast wijst alles erop dat de explosieve datagroei ict-managers voor nieuwe uitdagingen zal stellen. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat eindgebruikers op het juiste moment toegang hebben tot de juiste data. Ict-managers zullen met krappe budgetten moeten werken en tegelijkertijd betere resultaten zien te boeken door een beroep te doen op technieken zoals virtualisatie, intelligente data-tiering, van servers tot storagesystemen tot de cloud, en het automatiseren van back-up- en recovery-processen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-08-16T08:38:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.