Veenman zegt Rotterdam vaarwel

Documentexpert betrekt met Xerox gezamenlijk hoofdkwartier in De Meern

Herman Levert, directeur Xerox Nederland (links), en Wilco van Bezooijen, directeur Veenman (rechts), bij de opening van hun hoofdkantoor in De Meern

Na honderd jaar vertrekt Veenman uit standplaats Rotterdam vlakbij vliegveld Zestienhoven. De print- en informatiespecialist betrekt sinds het begin van het nieuwe jaar mét moederbedrijf Xerox een nieuw, gezamenlijk hoofdkantoor aan de Rijnzathe 12 in De Meern. Algemeen directeur Wilco van Bezooijen geeft een toelichting op deze opmerkelijke stap.

Vorig jaar vierde jullie nog jullie honderdjarig bestaan in onder meer De Kuip. U noemde toen Veenman 'een echt Rotterdams bedrijf'. Nu zitten jullie in, met alle respect, De Meern. Vanwaar deze opmerkelijke overgang?

Wilco van Bezooijen: 'Ja, zo gaan die dingen soms; Philips heeft ook zijn hoofdkantoor verhuisd van Eindhoven naar Amsterdam. Kijk, Veenman is sinds 2008 onderdeel van Xerox. De laatste twee, drie jaar zijn we steeds meer elkaar gaan samenwerken. Er is ook een aantal ondersteunende afdelingen samengevoegd, zoals personeelszaken, financiën en services. Dat betekende voor Veenman minder personeel en we zaten daardoor in Rotterdam ruim in ons jasje. Bovendien is samenwerken tussen twee locaties op zo'n 60 kilometer van elkaar niet altijd productief. Het idee om met elkaar één pand te betrekken kwam vaker op tafel. Toen bleek dat zowel ons huurcontract in Rotterdam als dat van Xerox in Breukelen in dezelfde periode afliep, hebben we besloten om samen te gaan in een nieuw pand.

Maar dat is dus De Meern geworden en niet Rotterdam...

Ja, in Rotterdam blijven bleek geen optie. We zochten naar een plek die zowel in de buurt van Rotterdam als Breukelen ligt. We wilden ook, symbolisch, een nieuwe start maken: samen in een nieuw onderkomen om ook de samenwerking een nieuwe impuls te geven.
En ik geef toe, bij de beslissing om te verhuizen speelde mee dat er op de kosten kan worden bespaard: geen dubbele huur en andere facilitaire kosten meer. Je kijkt als onderneming altijd naar je kosten.

Schokgolf

Wat vinden de medewerkers van Veenman er eigenlijk van?

Nou, er ging na de aankondiging wel even een schokgolf door de organisatie. Ik weet dat de nodige medewerkers bewust gekozen hebben om in Rotterdam en in omgeving te gaan wonen vanwege Veenman. En het is ook een markant pand om in te werken. Daarom hebben we het besluit ook zorgvuldig genomen en afspraken gemaakt over flexibel werken en thuiswerken om de pijn wat te verzachten. Ik heb inmiddels het idee dat we iedereen wel hebben meegekregen; er heerst een goede dynamiek en sfeer in het nieuwe pand. Er zijn bijvoorbeeld medewerkers van Veenman en Xerox die elkaar nu voor het eerst ontmoeten.

Nu er zo intensief wordt samengewerkt was het dan niet logisch geweest om Veenman op te heffen en in zijn geheel te integreren in de Xerox-organisatie?

Dat punt is al eens eerder aangeroerd maar is niet aan de orde. Veenman houdt zich al honderd jaar staande; zo'n bedrijf heeft gewoon bestaansrecht. Het heeft ook een eigen identiteit, stijl en propositie: Xerox bedient de bovenkant van de markt; wij doen het mkb plus en de Xerox-channel de onderkant van de markt. Veenman bedient andere klanten dan Xerox en de channel en heeft oplossingen in huis die Xerox niet heeft.

Uiteindelijk maken de mensen het verschil. Onze geroemde Rotterdamse mentaliteit van 'niet lullen maar poetsen' zit niet in een postcode of een kantoorpand bij een vliegveld, maar in de kennis, ervaring en houding van onze medewerkers.

Uitstraling

Hoe is het nieuwe kantoor ingericht?

Net als het oude Xerox-pand in Breukelen is het nieuwe hoofdkwartier in De Meern een bedrijfsverzamelgebouw. Wij huren tweeënhalve etage waarbij de Veenman-vloer een wat andere, eigen uitstraling heeft dan die van Xerox. Verder zijn er gezamenlijke faciliteiten, waaronder een experience center en showroom. Er zijn zo'n 170 'smart office'-werkplekken. De totale populatie is bijna zeshonderd man groot. Maar vergeet niet, Veenman heeft nog een grote fieldservice van een man of 120 die elders actief zijn. Ook Xerox heeft nog op andere plekken in het land medewerkers zitten. 

Recent is er veel aandacht voor de pogingen van Xerox om HP over te nemen. Jullie hadden ook even kunnen wachten hoe dit proces afloopt om dan eventueel bij het nieuwe pand van HP in Amstelveen in te trekken?

Haha, nee hoor. Je weet hoe het gaat. Dat zijn ontwikkelingen waar wij geen invloed op hebben en waar we ook niet op gaan wachten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-07T18:08:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.