Amerikaanse IT somber gestemd

Veel internetbedrijven gingen naar de beurs zonder daar rijp voor te zijn

Dit artikel delen:

De groei van IT investeringen zal in de VS komend jaar afnemen. PC-makers zien nu al de inventarissen uitdijen. Na de spectaculaire groei van 2000 moeten ook de makers van chips en servers de buikriem aanhalen. Voor de dienstverleners kan het vriezen of dooien. Veel leveranciers van high-end software zien echter 2001 met groot optimisme tegemoet.

Opkopers van dotcom-inboedels en gebruikte computers, een bedrijfstak in de marge van de informatiesamenleving, beleven gouden tijden. Dat stemt de koffiedikkijkers in de Amerikaanse IT somber. Niet alleen zijn de dotcoms in de woorden van IBM-topman Louis Gerstner nu 'dottoast', de val van de Nasdaq heeft ook de echte IT-bedrijven meegesleurd. De boodschap voor 2001 luidt nu: er is nog wel groei, maar minder. First Call Corp heeft zijn prognose voor de groei van de inkomsten in de IT-sector volgend jaar bijgesteld van 24 naar 17 procent.
De gevolgen van een stagnatie zijn het eerst merkbaar in de PC-markt. Compaq, Micron en Gateway hebben al gemeld dat de inkomsten over het laatste kwartaal van 2000 zwaar tegenvallen. De groei in de verkoop bij Compaq is niet zoals verwacht 10 maar slechts 7 procent. Zowel particulieren als kleine bedrijven kopen minder. Hier en daar is de prijzenoorlog reeds losgebarsten. Compaq, Dell, Gateway en de andere leveranciers willen hun inventarissen voor de kerst verkopen.
Het ergste is Apple er aan toe. De teruglopende vraag, de concurrentie van Dell in de onderwijsmarkt en een paar miskleunen - Apple's computers hebben bijvoorbeeld geen floppy-drives - bezorgen Steve Jobs een verlies van 250 miljoen dollar in het laatste kwartaal van 2000. Apple heeft veeleisende klanten en zal in 2001 alleen kunnen scoren met trendsettende producten.

Onderschat

Microsoft heeft gewaarschuwd dat de verdiensten over het laatste kwartaal van 2000 5 tot 6 procent lager zullen uitvallen. Oorzaak zijn de tegenvallende verkoop van de PC-makers en de trage adoptie van Windows 2000. Volgens Gartner is slechts 10 procent van de gebruikers van Windows 95, 98 en NT overgestapt.
Intel heeft zich in het afgelopen jaar in de voet geschoten door de vraag naar PC's consequent te onderschatten. Compaq en anderen hadden meer Pentiums nodig dan Intel kon leveren. Het terugroepen van één miljoen moederborden in mei dit jaar en van duizenden Pentium III's afgelopen augustus doet vermoeden dat Intel op dit moment niet de goed geoliede machine is die Andy Grove in elkaar heeft gezet.
Hoewel ceo Carly Fiorina het graag anders wil, is ook Hewlett-Packard zeer afhankelijk van de PC-markt. De verkoop van PC's en printers is in 2000 nog goed voor ongeveer driekwart van het inkomen van HP. Fiorina wil uitwijken naar markten met hogere winstmarges: servers, data-opslag, software voor e-zakendoen en dienstverlening. Dat de overname van Pricewaterhouse Coopers voor achttien miljard dollar afketste is een tegenvaller. Toch verwacht de topvrouw dat de inkomsten in 2001 nog met 15 tot 17 procent zullen groeien. Volgens insiders is dat wel erg optimistisch.
IT-dienstverlener EDS reorganiseert al wat langer dan HP. Twee jaar lang heeft ceo Richard Brown nu gesnoeid in de organisatie, het management, het personeel en de kosten. Het concern heeft de zeven laatste kwartalen voor in totaal 42 miljard dollar aan uitbestedingscontracten binnengesleept. De groei ligt echter nog steeds achter op de concurrentie. Een probleem voor EDS - dat 42 procent van zijn inkomsten van buiten de VS haalt - is de hoge dollarkoers.

Euforisch

Het bedrijfsleven zal in 2001 de IT-uitgaven naar verwachting meer concentreren op diensten en software. Die dragen vrijwel onmiddellijk bij aan betere bedrijfsresultaten, bijvoorbeeld omdat ze de kosten drukken. Bij een krimpende vraag wordt een goede relatie met de klant belangrijker. De crm-markt, gedomineerd door Siebel Systems, kan volgens kenners in 2001 nog eens met 70 procent groeien. Ook Commerce One en Ariba, leveranciers van software waarmee bedrijven zich kunnen manifesteren op internet, gaan optimistisch 2001 in.
Euforisch was Oracle-ceo Larry Ellisson bij de presentatie van de laatste-kwartaalcijfers. Zijn bedrijf is voor 70 procent van zijn inkomen afhankelijk van de verkoop van databases. De jongste kwartaalcijfers laten echter een stijging zien van 66 procent in de verkoop van Oracle's applicatiesoftware. In 2001 zal blijken welke keuze bedrijven maken bij een stagnerende economie: zijn totaaloplossing voor alle bedrijfsprocessen of een best-of-breed benadering, waarbij software van verschillende leveranciers geïntegreerd moet worden.
Oracle is tot nu toe het enige grote IT-bedrijf dat met beter dan verwachte cijfers is gekomen voor het laatste kwartaal van 2000. Investeerders zijn wel onzeker na het vertrek van de kroonprinsen Ray Lane en Gary Bloom. Oracle heeft altijd figuren gehad die Ellisons wilde plannen konden omzetten in realistische bedrijfsvoering. De topman claimt dat zijn managementteam beter is dan ooit.

Kwetsbaar

Het feit dat dotcoms over de kop gaan betekent niet dat de internet-economie dood is. Veel traditionele bedrijven doen het wat kalmer aan met de overstap naar het web nu de economie vertraagt en ze iets minder de hete adem van de dotcoms in hun nek voelen. Dit kan betekenen dat ook het tempo waarmee Sun Microsystems zijn (web)servers verkoopt zakt. Voor Sun was 2000 overigens een uitstekend jaar; de verkoopcijfers overtroffen tot nu toe ieder kwartaal de verwachtingen.
Ceo John Chambers verklaarde vorige week dat Cisco de verwachte inkomsten voor het laatste kwartaal van 2000 zal halen. Hij gelooft dat de teruglopende groei van de IT-uitgaven zijn bedrijf minder dan andere zal treffen. Dat Cisco sinds maart 2000 43 procent van zijn marktwaarde heeft verloren deert hem niet. Hij gelooft dat Cisco enorm zal scoren in de komende convergentie van data- en stem-netwerken. Een stagnerende economie kan eraan bijdragen dat deze convergentie langer op zich laat wachten dan Chambers hoopt. Dat geeft ruimte aan concurrenten Nortel Networks en Lucent Technologies.
IBM is van alle markten thuis, en dus op alle markten kwetsbaar.
Het brede scala aan producten en diensten betekent volgens topman Gerstner dat IBM de ideale internet-infrastructuurpartner is voor iedereen
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-22T00:00:00.000Z Teake Zuidema
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.