'Van grafieken maken jullie vaak een puinhoop'

Dit artikel delen:

Van grafieken maken jullie vaak een puinhoop. De Computable van week 46 bijvoorbeeld: op pagina 3 'In dit nummer' staat een grafiekje waarvan op pagina 15 blijkt waar het bij hoort.

Het draagt niets bij, hoewel het inhoudelijk zou kunnen kloppen. Nog eens pagina 3, onderaan 'Investeringen Internet-beveiligingen': bijna 3000.000.000.000 dollar voor Noord-Amerika in 2001? Het lijkt me sterk, maar ik heb er verder geen onderzoek gedaan.
 
Op pagina 7 in de grafiek 'Marktaandeel PC-Merken': tekst en grafiek spreken elkaar volledig tegen. Wat is er waar? Een van de twee in ieder geval niet.
De Banenbarometer op pagina 11 is me ook niet duidelijk. Tekst: in week 45 daalde het aantal personeelsadvertenties tot 172. Daalde? Volgens de grafiek was het aantal in week 44 ook 172. Dus dalen is onzin. Advertenties Commercieel: in tekst staat 'nu (dus week 46) 19' en in de grafiek staat: 'week 43 en 44 ook 19', in tekst staat dan weer dat dit aantal al langere tijd afneemt. Ook onzin.
In 'Omzet Internettelefonie' op pagina 15 spreekt de tekst die op pagina 3 tegen. Uit de grafiek blijkt dat 'groeipercentage en omzet absoluut', niet met elkaar kloppen.
Ik hoop dat jullie begrijpen dat mijn leesplezier behoorlijk wordt vergald door dit soort blunders. Ik vind dat grafieken alleen moeten worden toegepast als ze iets toevoegen aan de tekst en dat aan de inhoud ervan meer aandacht dient te worden besteed dan aan het uiterlijk.
 
Peter van Leeuwen
 
Naschrift redactie:
Met pijn in het hart moeten wij toegeven dat er in een aantal van de door u genoemde grafieken uiterst storende fouten zijn geslopen. Hoewel het niet valt goed te praten, kunnen wij als enig excuus aanvoeren dat de gewraakte grafieken normaliter worden gecontroleerd. Door tijdsdruk en andere onvoorziene omstandigheden is dit de laatste tijd in het slop geraakt. Voor de goede orde volgen hierbij puntsgewijs de correcties op de door u genoemde grafieken:
Pagina 3, in dit nummer; het betreft hier een uitsnede van de grafiek op pagina 15. Deze is slechts bedoeld om van de inhoudsrubriek geen 'geel met zwarte'-brij te maken.
Pagina 3, onderaan; genoemde bedragen zijn in miljoenen dollar en niet zoals vermeld in miljarden dollar.
Pagina 7, marktaandeel PC-merken; De tekst is correct. Bij het maken van de grafiek zijn de jaartallen en de daarbij horende gegevens echter verwisseld. In tegenstelling van wat de grafiek suggereert is het marktaandeel van Compaq, HP en Dell juist toegenomen.
Pagina 11, banenbarometer; Per abuis heeft de schrijver van het bijschrift de resultaten van week 44 als zijnde week 45 geïnterpreteerd.
Pagina 15, omzet Internet-telefonie; In absolute zin is er sprake van forse groei. Procentueel neemt deze groei echter wel degelijk af. Groei van 2 miljoen tot 20 miljoen is geen 1000 procent, zoals de grafiek suggereert, maar 900 procent. Van 20 miljoen naar 93 miljoen is 365 procent groei. Dit komt redelijk overeen met de getrokken lijn. De volgende procentuele groei is nog maar 175 procent. Ook dit wordt door de lijn redelijk aangegeven. Het voert te ver om hier nu alle verdere groeipercentages te vermelden, maar de grafiek laat volgens ons duidelijk zien dat de procentuele groei afneemt.
Wij hopen dat hierbij uw grieven enigszins zijn weggenomen en beloven ons leven te zullen beteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-19T00:00:00.000Z Peter van Leeuwen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.