Financiële sector zoekt steun bij IT

Banken en verzekeraars voelen hete adem van Internet-bedrijven in de nek

Dit artikel delen:

Banken en verzekeraars zoeken naarstig naar nieuwe IT-oplossingen om de ontwikkelingen in de financiële wereld bij te kunnen houden. Hun dienstverlening verandert drastisch door euro, Internet en de liberalisatie in de bankwereld. Nieuwe concurrenten, zowel collega-bedrijven uit het buitenland als niet-bancaire Internetnieuwkomers, liggen op de loer.

In Nederland legde Robeco, de spaar- en beleggingstak van de Rabobank, kortgeleden de laatste hand aan een handels-website (http://www.robecoadvies.nl). De financiële instelling trok Cambridge Technology Partners (CTP) aan om de site te bouwen. CTP integreerde, in samenwerking met de IT-afdeling van Robeco, de site met de andere systemen van Robeco en legde koppelingen met de AEX-systemen. Het project duurde ongeveer een jaar. Paul Piebinga, directeur CTP Benelux, vertelt dat zijn bedrijf bij het bouwen de nadruk heeft gelegd op het ontwerp van de gebruikersinterface en de interactie tussen mens en machine. "Bij dit soort websites koppelen gebruikers hun ervaringen aan de merknaam. De inrichting moet dus zeer gebruikersvriendelijk zijn. Daarvoor hebben we creatieve ontwerpers in dienst genomen. Verder beschikken wij over een kantoor in Woerden voor het testen van gebruikersinterfaces."
CTP heeft ook de Internetsite van Eubos gebouwd: de Nederlandse online-hypotkeekbank van Bank of Scotland.

Tijdzones

De Deutsche Bank werkt met het oog op de euro aan de invoering van een pan-Europees betaalsysteem waarmee het alle afrekeningen van zakelijke klanten wil afhandelen. Nu hanteert de bank voor ieder land aparte clearingsystemen. Voor de geplande centralisatie heeft Deutsche Bank een licentie afgenomen van 'CO-ach', de verrekenkantoorsoftware van ACI Worldwide, een Amerikaanse leverancier van betaaloplossingen. Met de software kunnen online transacties worden uitgevoerd, wat de bank tevens in staat stelt Internetbetalingen te verwerken.
Een ander voorbeeld van IT-bewegingen in de bankwereld is het plan voor een gesloten netwerk voor internationale afrekeningen tussen banken. Op dit moment lopen deze transacties behoorlijke vertraging op door de internationale tijdzones. Met het zogeheten Continuous Linked Settlement (CLS)-netwerk, waaraan zestig grote banken willen meedoen, moeten transacties in een keer worden afgehandeld. IBM levert de hard- en software, de Franse IT-dienstverlener Atos ontwikkelt de gebruikersinterfaces. Het bancaire netwerkbedrijf Swift zorgt voor de netwerkverbindingen. Het project is volgens planning in oktober 2000 klaar.

Concurrentie

Drie Amerikaanse banken - First Union of Charlotte, Chase of New York en Wells Fargo - ondernemen gezamenlijk actie tegen Internet-factuurdienstverleners als Checkfree en Transpoint. Ze bouwen aan het online-systeem Spectrum, dat voor klanten facturerings- en betaalprocessen op Internet kan uitvoeren. Hoe bedreigend de concurrentie van nieuwkomers in de financiële wereld kan zijn, bewijst het Japanse Softbank. Deze Internet-investeerder verleent al diverse financiële Internetdiensten en wil de Japanse Nippon Credit Bank overnemen. Hiermee zou het zijn activiteiten ook kunnen uitstrekken tot traditionele banktaken als geldverstrekking en afrekeningen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-17T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.