Internationale bemoeienis domeinnamen vaak overbodig

Het Nederlands recht is vooruitstrevend op dit gebied

Dit artikel delen:

De bemoeienis van de internationale organisatie Wipo met geschillen over kaping van domeinnamen heeft nauwelijks gevolgen voor de rol van nationale rechters. Juristen geven aan dat de Nederlandse kortgedingprocedure een gang naar de instelling voor intellectuele eigendom vaak juist overbodig maakt.

Ik zie niet meteen in wat de toegevoegde waarde is van de Wipo-procedure', zegt Alexander van Laaren, jurist bij merkenbureau Knijff en Partners. 'Het ligt voor de hand om dit soort geschillen voor te leggen aan de nationale rechter. Maar de toekomst moet dit natuurlijk nog uitwijzen.'
Wipo, de organisatie van de Verenigde Naties, mag zich sinds 1 december buigen over geschillen omtrent kaping van domeinnamen. Inmiddels heeft zij de eerste klacht ontvangen. Details over deze zaak zijn niet vrijgegeven.

Kapen

Handige zakenlieden die vermoeden dat bedrijven een bepaalde domeinnaam gaan gebruiken, willen dit webadres nog wel eens snel deponeren. Zij hopen dat het geïnteresseerde bedrijf vervolgens gaat betalen om de geregistreerde naam te mogen gebruiken. Te kwader trouw doorverkopen van adressen valt onder de noemer 'kaping van domeinnamen' (cybersquatting) en is niet toegestaan. De internationale organisatie voor toegekende namen en adressen Icann heeft Wipo aangewezen als instelling die deze zaken behandelt.
Het voordeel van Wipo-arbitrage is de snelle - minder dan 45 dagen - en relatief goedkope - twee- tot vijfduizend gulden - behandeling. Bijkomend effect is de internationale allure van de uitspraak.

Waarde

Reina Weening, advocate bij Kennedy Van der Laan, vindt dat de Wipo-procedure waarde heeft. 'Domeinnaamhouders krijgen naast de gerechtelijke procedures een extra mogelijkheid om hun klachten voor te leggen. Dit is zeker geen papieren tijger.' De juriste zegt dat deze procedure geschikt is om geschillen omtrent.com, .org en .net op te lossen. Wipo behandelt geen zaken over .nl-adressen.
Nederlandse bedrijven zullen niet snel naar Genève afreizen om hun geschil voor te leggen aan Wipo. 'Het Nederlands recht is vooruitstrevend op dit gebied. Het is mogelijk om overdracht van .com-namen in Kort Geding te behandelen. Deze procedure biedt ook op korte termijn duidelijkheid.' Weening verwacht dat de Wipo-arbitrage interessant is voor andere landen en internationale bedrijven. Van Laaren ziet voor het Wipo een rol in de beslechting van internationale geschillen en geeft hierbij als voordeel aan dat de organisatie reeds ervaring heeft met arbitrage en over de nodige expertise beschikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-10T00:00:00.000Z Michiel Couzy