'Niet alles aan Amerika overlaten'

Galileo brengt Europa technologische voorsprong

Dit artikel delen:

Amerika blijft het internet beheren en wil andere landen 'gratis' gebruik laten maken van hun Global Positioning System (GPS). "Verdacht", zegt professor Leo Verhoef van de TU Eindhoven. "Amerika wil niet alleen politiek, maar ook technologisch zijn eigen beleid doordrukken."

Wat is Galileo?
De Europese tegenhanger van het door Amerika gecontroleerde Global Positioning System. Rusland heeft eveneens een eigen systeem onder de naam GLONASS. Zowel GLONASS als GPS zijn echter systemen die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor militaire doeleinden. Galileo heeft een civiel doel. Het satellietsysteem wordt ingezet voor navigatie, zoek- en reddingsoperaties, maar ook in de landbouw en veeteelt om bijvoorbeeld met infrarood zieke gewassen op te sporen. Het project kost 3,6 miljard euro. Op 28 december wordt de eerste testsatelliet de ruimte ingeschoten. Het systeem moet in 2010 operationeel zijn.
We moeten niet alles aan de Amerikanen overlaten, zegt professor Leo Verhoef, hoogleraar Ondernemerschap aan de Technische Universiteit Eindhoven. Als Europa moeten wij zelf de touwtjes in handen houden wanneer we technologisch voorop willen lopen. "Internet is voor Amerika een machtsmiddel en hun GPS-systeem is dat ook", zegt Verhoef. "Het is daarom goed dat Europa aan Galileo werkt. Zo zullen we als eerste op nieuwe technologische ideeën komen. Galileo is een basistechnologie waar veel nieuwe creatieve ideeën uit voort zullen komen."

Nederland als innovator

Verhoef maakt de vergelijking met de ruimtevaart. Amerika heeft op die manier als eerste teflonpannen ontwikkeld. De vinding is voortgekomen uit de techniek voor ruimteschilden, om te voorkomen dat raketten bij terugkeer op aarde zouden verbranden.
Op eenzelfde manier is Verhoef nu al bezig op Nederlands niveau om met studenten vernieuwende ict-concepten te bedenken die aansluiten bij Galileo. "We ontwikkelen nieuwe businessconcepten en applicaties om bepaalde producten aan het satellietsysteem te koppelen en ik ben gefascineerd door het aantal ideeën waar studenten mee komen. Met concepten voor bewaking, voor supply chain management in de bouwwereld, voor het bestrijden van bosbranden en het opsporen van plantenziektes via infrarood."
In eerste instantie was Verhoef pessimistisch als het ging om Galileo. "Ik dacht: politiek machogedrag. Waarom zou je zoveel geld wegsmijten als je gratis gebruik kunt maken van een systeem dat er al is, het GPS van de Amerikanen. Inmiddels vraag ik mij af waarom Amerika zo happig is om het Galileo-project te frustreren. Amerika is wereldmacht nummer 1 en wil gewoon zijn eigen beleid doordrukken, ook met technologie."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-25T00:00:00.000Z Koen Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.