VeriSign en ICANN begraven strijdbijl

Dit artikel delen:

ICANN en VeriSign leggen hun ruzie over de omstreden dienst SiteFinder bij. ICANN keurt de dienst goed, maar krijgt er in ruil daarvoor wel meer controle over.

In de schikking staat dat ICANN de definitie van 'registry service' aanpast waardoor SiteFinder onder deze definitie valt. Het lijkt alsof ICANN door de knieën gaat, maar de aanpassing van de definitie betekent ook dat aanpassingen aan SiteFinder door ICANN moeten worden goedgekeurd. Verder zegt de schikking dat ICANN nieuwe diensten die vergelijkbaar zijn met SiteFinder binnen negentig dagen moet keuren. VeriSign vond dat ICANN in het verleden hiervoor teveel tijd nam. VeriSign mag in ruil hiervoor tot 2012 de http://.com-domeinen blijven uitdelen.

Doorverwijzing

VeriSign kwam in september 2003 met de dienst SiteFinder. De dienst zorgde ervoor dat bij fout ingetypte .com en .net-domeinnamen internetters doorgestuurd werden naar een door VeriSign gecontroleerde website. De grootste kritiek op de dienst was dat voor de domeinnaam waarnaar werd naar doorverwezen betaald moest worden. ICANN en andere domeinregistreerders zagen dit als oneerlijke concurrentie.
Een ander kritiekpunt was dat ook de e-mailadressen met een verkeerde domeinnaam bij VeriSign terecht kwamen. Ook de Nederlandse internetprovider XS4ALL viel daar destijds over. De e-mail werd niet gebounced en kon wel door VeriSign worden gelezen. Dit had volgens XS4ALL vergaande gevolgen voor de privacy van internetgebruikers. Naar aanleiding van deze klachten verzocht ICANN VeriSign daarom om in oktober 2003 te stoppen met de dienst.
VeriSign stapte naar de rechter. Deze moest de grenzen van het contract met ICANN vaststellen. Ook wilde het bedrijf een schadevergoeding voor de schade als gevolg van het stoppen met SiteFinder.
 

http://www.icann.org/tlds/agreements/verisign/settlement-agreements.htm


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-28T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.