Hot Banana, CMS voor niet-it'ers

Toonbeeld van marketing

Dit artikel delen:

Er zijn honderden, zoniet duizenden content management systemen (cms) beschikbaar en de meeste daarvan hebben tot doel u een dynamische website te laten construeren. Hot Banana CMS richt zich specifiek op websites voor marketingdoeleinden.

Een cms wordt meestal gebruikt om een website op een gemakkelijke en productieve manier uit te bouwen. Het gaat hier dan uiteraard over dynamische websites, waarbij de eigenlijke inhoud uit een database gehaald wordt en dus constant kan veranderen, terwijl de lay-out (het uiterlijk of de opmaak) van de website hier los van staat. Het idee is dat het beheer en onderhoud van de website daardoor sterk vereenvoudigd wordt, terwijl de inhoud ook bijgewerkt kan worden door mensen die geen kaas gegeten hebben van html.
Hot Banana CMS is een webapplicatie die draait op een ColdFusion MX Server van Macromedia en gebruik maakt van Microsoft SQL Server als database. Hot Banana kan draaien op IBM WebSphere of JRun van Macromedia. Als basissysteem is een Microsoft SmallBusiness Server 2003 te overwegen: daar zit al een SQL Server inclusief licentie in en hij kan vrij gemakkelijk geconfigureerd worden als webserver. Op deze manier is Hot Banana meteen klaar voor .NET en ondersteunt naast webdiensten ook XML. Om de prestaties zoveel mogelijk te verbeteren worden databasequeries gecachet, persistente webpaginaobjecten aangemaakt en gecachte, op XML-gebaseerde navigatiestructuren geproduceerd. Er is een koppeling met WebTrends mogelijk en Hot Banana is ook zoekmachinevriendelijk.

Inhoud

Voor het aanbrengen van inhoud krijgt u een WYSIWYG-editor die zich gedraagt als een 'rich text'-tekstverwerker en dus de vertrouwde bevelen heeft voor vetdruk, cursief, onderlijnen, andere fonts of kleuren en vormgeving. Knippen en plakken vanuit en naar andere documenten is uiteraard ook mogelijk. Dit noemt men XHTML-compatibel.
Het moeilijke bij webpagina's zit 'm in wat er nog meer in zit behalve tekst: afbeeldingen, verwijzingen naar andere pagina's, maar ook Flash-filmpjes of andere multimediabestanden en Java-applets. Bij Hot Banana gebruikt u daarvoor een 'Asset Manager' (activabeheerder). Alles wat via een link gebruikt wordt in een webpagina, behoort tot uw webactiva. U moet al die activa dus eerst opsommen (verwijzing naar de juiste locatie en omschrijving) in de activabeheerder voordat u ze kunt gebruiken in uw inhoud. Het systeem helpt u daarbij, doordat u een verwijzing die u wilt opnemen in uw inhoud via eenvoudig aanwijzen en klikken kunt opnemen in het activabeheer. Overigens is het handig dat afbeeldingen verplaatst en qua grootte aangepast kunnen worden in het document dat u aan het bewerken bent.

De kern
* Hot Banana is een cms voor marketingdoeleinden gebaseerd op ColdFusion.
* Het plug-insysteem maakt het flexibel en het is bruikbaar voor niet-techneuten.
De documenten zijn ingedeeld volgens de vertrouwde boomstructuur. Structuren die vaak terugkomen kunnen als sjablonen (templates) bewaard worden en zijn zo gemakkelijk herbruikbaar. Er zijn voorzieningen om meerdere talen te ondersteunen, maar dat gebeurt door een aparte mappenstructuur voor elke taal bij te houden. Er is geen synchronisatie voorzien tussen deze structuren en u moet dus alle talen individueel bijwerken. Dat kan wel gecontroleerd worden via het in Hot Banana ingebouwde goedkeuringssysteem. Voor elke bewerkte tekst kan immers geëist worden dat een eindredacteur zijn goedkeuring geeft voor de tekst effectief gepubliceerd mag worden. Andersom kan een eindredacteur een lijst van documenten opstellen die nog aangepast moeten worden. Via dit mechanisme zou in de structuurboom zichtbaar zijn dat bijvoorbeeld aanpassingen gedaan zijn in de webpagina's van de hoofdboom en dat het dus nog nodig is de overeenkomstige webpagina's van de andere ondersteunde talen aan te passen. Het zou alleen makkelijker geweest zijn als er iets ter beschikking gesteld was om dit meer te automatiseren en bijvoorbeeld redactievensters met de originele tekst en de aan te passen tekst naast elkaar te tonen. Nu moet dat allemaal handmatig, al is dat zo bij de meeste cms'en.

Beheer

Hot Banana ondersteunt meerdere niveaus van beheerders met elk hun eigen verantwoordelijkheden. U kunt workflows definiëren waarbij auteurs en redacteuren moeten samenwerken om een inhoud te publiceren. Als een auteur de inhoud geschreven heeft, moet die eerst nagekeken en goedgekeurd worden door een redacteur voor die gepubliceerd wordt.
In het beheer is rekening gehouden met het hergebruik van inhoud: als op verschillende plaatsen in de website (of in een andere website op dezelfde server) dezelfde inhoud moet verschijnen, kan die hergebruikt worden; dat bespaart opslagruimte in de database.
Hoewel de mappenstructuur van de website op de harde schijf van de webserver terug te vinden is, bevatten alle html-bestanden slechts een verwijzing naar de inhoud van de database. Letterlijk alles wordt dus uit de database gehaald, wat betekent dat dit de website heel wat beheer(s)baarder maakt.
Hot Banana heeft een ingebouwde agenda (zowel kalender als takenlijst). Die kan bijvoorbeeld gebruikt worden om publicatie van een bepaald artikel uit te stellen tot een bepaalde datum of om medewerkers erop te wijzen dat op een bepaalde datum bepaalde activiteiten moeten plaatsvinden. Met deze methodes kunt u bijvoorbeeld inhoud klaarmaken voor een marketingcampagne die op een bepaalde datum van start moet gaan.

Productinfo
Product: Hot Banana Active Marketing Web Content Management Suite
Producent: Hot Banana Software, http://www.hotbanana.com
Leverancier Benelux: Connexion NV, Brussel; tel. +32 2 421 71 40; http://www.connexion.be
Adviesprijs (excl. btw): 695 euro/maand (Hot Banana-dienst, Enterprise-licentie, onbeperkt aantal seats); 3.990 euro (complete server of 'staging server') exclusief hosting als u de software zelf wil uitbaten
Systeemvereisten: Windows Small Business Server 2003(met SQL Server ingebouwd)
Hot Banana ondersteunt plug-ins om de functionaliteit uit te breiden. Een aantal daarvan zijn standaard voorzien. Daaronder vallen allerlei marketingmodules zoals e-mailmarketing en een reclamecampagnesysteem, maar ook mogelijkheden tot sporenbeheer, opsporen en controle en rapportage, helaas zonder koppeling met een crm- of erp-pakket. Verder zijn er ook een formulierenbouwer, RSS Feeds Import Manager en een persberichtmodule met RSS-feeds. Andere plug-ins zijn optioneel te verkrijgen.
Het inhoudsbeheersysteem is voorzien van versiebeheer, rotatie en archivering van inhoud, metadatasleutelwoorden en omschrijving met inbegrip van overerving (inheritance), en er is zelfs een spellingcontrole (momenteel weliswaar alleen voor het Engels).

Conclusie

Hot Banana is niet bedoeld voor it-mensen, maar voor marketingmensen. En inderdaad: er zitten meer taken en modules in voor marketingtaken dan we ooit elders gezien hebben. Vandaar dat we het een beetje jammer vinden dat er geen koppeling mogelijk is met een of ander bekend crm- of erp-pakket. Afgezien daarvan is Hot Banana erg rijk aan functionaliteit en biedt het een grote gebruiksvriendelijkheid voor de niet technisch onderlegde auteur. De ondersteuning van meertaligheid is er, maar wel erg kaal. U kunt een demo aanvragen, zodat u er zelf wat mee kunt spelen voor de beslissing tot aankoop valt. Eindoordeel: zeker uw aandacht waard!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-14T00:00:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.