Gorillapark ziet kapitaal met 40 miljoen dollar groeien

Na Frankrijk en Duitsland nu Engelse vestiging

Dit artikel delen:

Gorillapark, het bedrijf van Jeroen Mol dat startende ondernemingen op weg helpt, heeft wederom 20 miljoen dollar aan investeringsgeld binnengesleept. Begin juli stak Cable & Wireless al eenzelfde bedrag in de onderneming. Met de opening van een Engelse vestiging wordt verdere internationalisering in gang gezet.

De meeste investeerders hadden al eerder geparticipeerd bij de eerste kapitaalronde in januari van dit jaar. Nieuwkomers zijn Rabo Securities van Rabobank Nederland en de groep Initiative-IP, een Franse investeringsgroep die nauwe banden heeft met Cable & Wireless. Mol verwacht met deze alliantie een sterkere start in Frankrijk te kunnen maken. De holding van Mol zelf is naar eigen zeggen ook na de nieuwe kapitaalinjectie nog steeds de grootste participant in de 'pan-Europese accelerator' Gorillapark.

Londen

Gorillapark maakte het nieuws bekend bij de feestelijke opening van het kantoor in London. Ook de vestigingen in Parijs en München zijn al actief; in het najaar volgt Stockholm. Amsterdam blijft het centrale knooppunt in het kantorennet. Mol verwacht dat in oktober of november nog een derde investeringsronde zal volgen en dat Gorillapark in december - precies volgens plan - klaar is voor een beursgang. "Maar of dat ook gebeurt, hangt sterk af van de marktomstandigheden aan het eind van het jaar."
Mol erkent dat de zware klappen die de technologiemarkten in de VS en Europa vanaf april moesten incasseren het er voor startende ondernemingen niet makkelijker op hebben gemaakt. "Er heeft inderdaad een sanering plaatsgevonden onder de bedrijven die beginkapitaal verschaffen aan starters." Grote institutionele beleggers investeren minder in venture capital bedrijven, en die houden op hun beurt de vinger langer op de knip. "Ze stappen later in een startend bedrijf, maar voor een hoger bedrag."
"Maar het is zeker lastiger geworden. De 'exit', het bedrag dat de investeerders terugverdienen bij een succesvolle gang naar de beurs van een startende onderneming, is lager dan aan het begin van het jaar. Dat maakt het bij de tweede investeringsronde een stuk lastiger om kapitaal binnen te halen. Het duurt ook langer voordat een onderneming rijp is voor een beursgang: reken daar maar 24 maanden voor."
Dat is voor Gorillapark een gunstige ontwikkeling, vindt ceo Mol. "De diensten waarmee wij startende ondernemers ondersteunen in management, huisvesting en dergelijke, zijn door die ontwikkelingen op de technologiebeurzen van groter belang geworden. Ik schat dat 80 procent van onze bijdragen in die diensten zit, en de resterende 20 procent in de geldverschaffing."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-15T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.