Kleinere gemeenten huiverig voor hoge internetinvesteringen

Digitaal kerkhof

Dit artikel delen:

Het aantal nieuwe gemeentewebsites is sinds begin dit jaar fors gegroeid. Desalniettemin zijn nog steeds 61 gemeenten van de in totaal 496 zonder eigen digitale aanwezigheid. Het betreft vooral de kleinere (minder dan vijftigduizend inwoners).

Gemeentegraad
Onder de noemer Gemeentegraad belicht Computable in samenwerking met Advies Overheid.nl op regelmatige basis recente ontwikkelingen op het gemeentelijk internetterrein. Het programmabureau Advies Overheid.nl stimuleert en adviseert overheden op hun digitale weg.
 
De hele serie:

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen waarom een gemeente nog geen internetsite heeft geopend. Herindelingen bijvoorbeeld. Zo zette Bathmen zichzelf in de wacht vanwege een uiteindelijk gestrande samenvoeging met Deventer. Een aantal Limburgse gemeenten, waaronder Roermond, wachten al lange tijd op de oplevering van een portaal voor Noord- en Midden-Limburg. De belangrijkste oorzaak is echter dat besturen van kleinere gemeenten geen prioriteit aan internet geven omdat ze het geld aan in hun ogen urgentere zaken kunnen besteden.
Een voorbeeld van zo'n laatste gemeente is Hilvarenbeek. Voorlichtster Marij van Brunschot vertelt dat het college in juni 2001 een aantal website-offertes is voorgelegd. Hierin stonden niet alleen hardware- en softwareprijzen, maar ook posten voor de benodigde formatieplaatsen om een site te onderhouden.Uiteindelijk is besloten om het geld te besteden aan dringender zaken. Van Brunschot kan dit besluit wel billijken omdat kleinere gemeentes in vergelijking met grotere over beperktere middelen beschikken om dit soort investeringen te doen. Zij vindt dat veel collega-gemeentes onder druk van de publieke opinie en de overheid te snel op internet zijn gegaan. "Die sites stellen weinig voor. Om te voorkomen dat ook wij een digitaal kerkhof krijgen, nemen we eerst de tijd om de interne organisatie helemaal op orde te hebben." Hilvarenbeek is inmiddels bezig met een intranetproject, wat een overstap naar de toekomstige website moet vergemakkelijken.

Houten

Ook een vooruitstrevende, fietsvriendelijke gemeente als Houten ontbeert een website. Zij laat de leidende rol over aan een groep vrijwilligers, verenigd in de Stichting Digitale Gemeente Houten. Die startte reeds in 1996 met een website (http://www.houten.com) over het wel en wee van het stadje. "Het gemeentebestuur is tevergeefs uitgenodigd om aan te haken", vertelt Edwin Gijsbertse, een van de initiatiefnemers. Hij wijt het gebrek aan 'digitaal' enthousiasme bij de gemeente aan geldgebrek - Houten kampt met een fors begrotingstekort - en achterstallig ict-onderhoud. De backoffice is kortgeleden vernieuwd, waardoor ambtenaren niet meer met oude versies van Wordperfect hoeven te werken. Een reactie van de gemeente is uitgebleven.
 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-28T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.