Justitie verbreedt onderzoek naar NSI

Dit artikel delen:

Het Amerikaanse ministerie van Justitie voert zijn lopende onderzoek naar domeinnaambeheerder Network Solutions (NSI) op. Justitie heeft al sinds juni 1997 het oog op NSI, maar verscherpt die blik nu om ook mogelijke concurrentiebelemmerende praktijken tegen het licht te houden.

Overheidsmonopolist NSI heeft namelijk, ondanks het officiële openen van de markt voor domeinnaamregistreerders, nog steeds het beheer over de centrale 'whois'-databank. Dat bestand bevat alle geregistreerde .com-, .net- en .org-domeinen. Onlangs werd bekend dat America Online, de Council of Internet Registrars (Core), France Telecom, Melbourne IT en Register.com zijn aangewezen als nieuwe domeinnaambeheerders.

Ongelijke voet

Die kersverse concurrenten hebben nog altijd toegang nodig tot de 'whois'-databank om hun klanten te kunnen registreren. NSI vraagt een vergoeding voor die dienst. Dat leidde tot protesten, omdat de andere registreerders zo op ongelijke voet staan ten opzichte van de ex-monopolist. Het onderzoek van Justitie naar NSI werd vorig jaar tijdelijk in de koelkast gezet, toen de regering Clinton eindelijk een actieplan aannam om ook andere organisaties domeinnamen te laten registreren. De huidige bedrijven die domeinen 'verkopen', doen dat in wezen onder NSI en moeten daarvoor vergoedingen betalen.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.