Aanbieders online-diensten werken aan keuringssysteem

Dit artikel delen:

PARIJS - Een groep van vooraanstaande online-dienstenleveranciers en software-ondernemingen gaat een wereldwijd keuringssysteem voor Internet opzetten, dat ouders de mogelijkheid biedt hun kinderen tegen allerlei uitwassen op het Net te beschermen.

De belangrijkste ondernemingen op dit gebied hebben zich achter de 'Platform for Internet Content Selection'-standaard (Pics) geschaard. Tijdens de vijfde internationale World Wide Web Conferentie in Parijs hebben AOL Bertelsmann, Compuserve, Microsoft, Netscape en de 'Recreational Software Advisory Board' (Rsac) produkten en initiatieven aangekondigd, die op deze industrie-standaard voor keuringssystemen zijn gebaseerd. Technisch is volledige overeenstemming bereikt.
Pics is een open standaard die de gebruiker controle geeft over wat er via Internet de 'huiskamer' binnenkomt. Uiterst gewelddadige beelden, porno of ander aanstootgevend materiaal kunnen er uit worden gefilterd. Betrokken ondernemingen hopen zo te voorkomen dat nationale overheden ingrijpen en Internet aan banden leggen.
Het zal nog wel enkele maanden duren voordat de eerste Pics-software via online-diensten en 'access providers' zal worden gedistribueerd. Het is de bedoeling dat de providers Internet-pagina's die via hun dienst op het Net verschijnen, gaan keuren. Het classificatie-systeem waartoe is besloten, kent vier cijfers variërend van een nul voor de meest onschuldige 'sites' tot een vier voor de meest extreme 'sites'. Alles gebeurt overigens op basis van vrijwilligheid. De providers hoeven zich niets van de afspraken aan te trekken en kunnen desgewenst op de oude voet verder gaan. Ouders kunnen zelf bepalen welke categorie ze voor hun kinderen geschikt achten.
Microsoft en Netscape zullen in de loop van dit jaar 'browsers' uitbrengen, waarin de nieuwe mogelijkheden tot zelfcensuur zijn ingebouwd. In totaal hebben zich 39 ondernemingen achter het nieuwe initiatief geschaard. Behalve de eerder genoemde namen bevinden zich hieronder ook Adobe, Apple, AT&T, Digital, IBM, MCI, NEC, Prodigy. Spyglass, Time Warner en Viacom. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-17T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.