Jacht op spam geopend

Nieuwe initiatieven moeten groeiende stroom ongewenste mail indammen

Dit artikel delen:

In Nederland pakt de stichting Spamvrij.nl de handschoen tegen spammers op. In de VS komen de aanbieders van webmail Yahoo, AOL Time Warner en Microsoft eindelijk in beweging. Ze verbeteren filters en software en klagen misbruik via de rechter aan.

Aanklagen
De voorstellen van de drie sluiten aan bij de recente vraag in de VS om het versturen van nep e-mails strafbaar te stellen. De Amerikaanse staat Virginia heeft het rommelen met het afzendadres van mail en het inbreken op computers om bulkmail te versturen al strafbaar gesteld. Yahoo en Microsoft melden dat zij grote spam-verzenders willen opsporen en aanklagen. AOL is al een proefproces begonnen om jurisprudentie op dit terrein te scheppen.
De sinds eind april actieve stichting Spamvrij.nl wil volgens initiatiefnemer en voorzitter Rejo Zenger Nederlandse spammers traceren door aan de stichting gestuurde en in nieuwsgroepen geposte spamberichten te analyseren. Doel is om opdrachtgevers en uitvoerders van Nederlandse 'spamruns' in kaart te brengen. Spamvrij.nl beperkt zich tot Nederland, omdat aanpak van het wereldwijde spamprobleem te groot is en organisaties in Nederland goed traceerbaar zijn. Spammers krijgen eerst een waarschuwing van de stichting. Als instanties na herhaalde verzoeken nog steeds ongevraagde bulkmail versturen, komen hun namen op de website van de stichting te staan. Naast het actieve onderzoek wil de stichting ook lobbyen voor anti-spamwetgeving.

Rigoureus

Het eind april gestarte samenwerkingsverband tussen de Amerikaanse online-dienst Yahoo, het mediaconcern AOL en de softwarereus Microsoft, wiens platformen volop in gebruik zijn om spam te versturen, stelt rigoureuze maatregelen voor om het mailmisbruik in te dammen. De drie willen het aanmaken van grote aantallen nepaccounts in hun mailsystemen aanpakken. Daarnaast stellen ze voor om mailberichten van slecht geconfigureerde mail- en proxyservers in de ban te doen. Deze vaak zonder wetenschap van de eigenaar open systemen worden door spammers misbruikt om hun bulkmail anoniem te versturen.
Verder wil het trio informatie van domeinnamenservers gebruiken om de locatie van spammers beter te kunnen traceren. Mailberichten waarin gerommeld wordt met de afzenderinformatie, moeten voortaan niet meer doorkomen. De initiatiefnemers roepen andere ict-bedrijven op zich bij het initiatief aan te sluiten en dergelijke brede maatregelen tegen spam in de hele industrie door te voeren. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-09T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.