Internet: een stap terug in prijsbepaling software

Dit artikel delen:

AMSTERDAM - Het wereldwijde web - de grafische en binnenkort dynamische - component van Internet schept een nieuw probleem voor gebruikers en leveranciers van databases. Uit de Unix-wereld stamde de gewoonte om per gebruiker een bedrag aan licentiekosten over te maken aan de rechtmatige eigenaar van de software, in dit geval de database-fabrikant.

Nu deze fabrikanten koppelingen bouwen tussen Internet en de databases is het aantal gebruikers nauwelijks meer in de gaten te houden. Succesvolle webpagina's worden soms tienduizenden keren per dag geraadpleegd. Hoe moet betaald worden voor zo'n groot aantal gebruikers?
De oplossing is eenvoudig. Speciaal voor deze toepassing van databases gaan de meeste fabrikanten weer terug naar voorbije tijden. De licentiekosten worden bepaald aan de hand van de capaciteit van de server, waarbij het aantal gebruikers er niet meer toe doet. Eén van de eerste leveranciers die deze politiek invoert, is Sybase.

Interessant alternatief

Voor gebruikers betekent dit een interessante nieuwe mogelijkheid. Bij aanleg van een intern Internet - een zogenoemd intranet - waarbij applicaties een web-browser gebruiken als interface op de werkplek, is te kiezen uit twee betaalsystemen. Enerzijds het betalen per gebruiker, anderzijds betaling naar gelang de geïnstalleerde server-capaciteit.
Met name in grote ondernemingen kan dit laatste een interessant alternatief zijn. Vaak is het aantal gelijktijdige gebruikers van een applicatie niet zo groot, terwijl toch voor iedereen betaald moet worden. Hoewel de server niet zo groot is, liggen de licentiekosten hoog. Met de intranet-optie moet het in dergelijke gevallen mogelijk zijn deze kosten omlaag te brengen. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-26T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.