Apparaten streven mensen voorbij op Internet

Dit artikel delen:

Bezoekers aan websites, het tellen van 'eyeballs' is een achterhaald fenomeen. Dat is althans de mening van Nicolas Negroponte en John Gage (directeur van Suns Science Office).

Tijdens de keynote van Seybold NY betoogden beide heren dat alle apparaten een Internet Prototol (IP) adres krijgen. Alle elektrische apparaten met een chip en een netwerkaansluiting, of dat nu een powercord is of een antenne, zullen gegevens gaan uitwisselen. Het doet een beetje denken aan de Nest-technologie die Novell een aantal jaren geleden propageerde: intelligente apparaten (van huishoudelijke tot professionele) met netwerkverbindingen.

Overstijgen

Het aantal transacties tussen machines en websites zal velen malen het aantal transacties tussen mensen en websites overstijgen. Bouwers van een website dienen hier rekening mee te houden, de site wordt vaker bezocht door machines of agents dan door mensen. Inhoud van de sites dient te worden beschreven in een taal die machines ook kunnen begrijpen. XML is een stap in die richting.
Gage wijst erop dat smartcards nu al via IP-protocollen kunnen communiceren. Het interessante van de communicerende smartcards is dat ze een transactie doen die niet via een bank loopt; de smartcards vertrouwen elkaar.
Vrijwel ieder apparaat zal het IP-protocol ondersteunen, van airco's, auto's, mobiele telefoons, pda's tot straatverlichting.

Speelgoed

Negroponte betoogde dat de grote klap komt als speelgoed met IP-adressen wordt uitgerust. In dat verband komt de aankondiging van Lego's Mindstorms in een ander licht. Deze kit, die in september op de markt verschijnt, is namelijk ontwikkeld in samenwerking met het MIT, een instituut waar Negroponte directeur is van Het Media Lab.
Als apparaten met IP-adressen worden uitgerust, betekent dat volgens Gage, een efficiënter energieverbruik omdat energie verslinders als koelkasten en airco's op elkaar en de omgevingstemperatuur reageren. Daarvoor moet overigens nog wel veel intelligentie worden ontwikkeld. Gage denkt daarbij aan bijvoorbeeld lenzen die vast kunnen stellen of er personen in een ruimte aanwezig zijn en vervolgens het licht of de verwarming kunnen activeren.  RK
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-10T00:00:00.000Z Ruud Kluivers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.