Brokat spint zijde bij mobiel betalen

Duits softwarebedrijf wil zich in Nederland laten zien

Dit artikel delen:

Boodschappen afrekenen via een mobieltje? Deutsche Telekom gaat deze dienst aanbieden aan twintig miljoen klanten. Brokat Technologies levert de ict-oplossing erachter. Het Duitse softwarebedrijf ziet ook in Nederland kansen voor mobiel betalen.

Het mobiele kanaal wordt steeds belangrijker. Er zijn bijvoorbeeld in Nederland meer mensen die een GSM hebben dan internet-toegang", zegt Albert van Heijningen, directeur Brokat Technologies Nederland. Een van de diensten waar zijn bedrijf brood in ziet, is het mobiel betalen. Wie bijvoorbeeld een internetaankoop wil doen, of parkeergeld wil betalen, zou dat via zijn mobiele telefoon kunnen regelen. De procedure is vergelijkbaar met het pinnen in de winkels, alleen wordt er in zo'n geval contact gelegd met de mobiele operator. Die staat garant voor de betaling van het bedrag en int het geld naderhand bij de klant. Deutsche Telekom heeft aangekondigd dat vanaf volgende maand twintig miljoen klanten in Duitsland hun boodschappen met hun mobieltje kunnen betalen. Brokat levert voor deze functionaliteit de middleware- en beveiligingstechnologie.
Van Heijningen: "Veel mensen zijn bijvoorbeeld huiverig om hun internetaankopen met hun creditcard te betalen. Wanneer dat via een mobiele telefoon gebeurt, heeft de klant vertrouwen in de transactie en zijn de transactiekosten voor de leverancier veel lager." Hij wijst er voorts op dat een rol als financiële intermediair voor telecombedrijven aantrekkelijk is. "Het kan hen de broodnodige nieuwe inkomsten opleveren."

Nieuwe structuur

Brokat werd in 1994 in Duitsland opgericht. Aanleiding was het inmiddels versoepelde Amerikaanse embargo op het exporteren van 128 bits beveiligingstechnologie vanuit de VS. Brokat sprong in dit gat en ontwikkelde beveiligingsoplossingen voor de internetkanalen bij Europese banken. Brokat nam vorig jaar de Amerikaanse bedrijven Blaze Software en Gemstone Systems over. Gemstone levert in Java geschreven applicatieservers. Blaze ontwikkelt zogeheten business rules management-software. Hiermee kunnen bedrijven bij marktontwikkelingen hun klanten snel individueel benaderen zonder al te veel te hoeven sleutelen aan hun applicaties.
Brokat is inmiddels dusdanig van karakter veranderd dat besloten is een nieuwe structuur in het bedrijf aan te brengen, vertelt Van Heijningen. De beveiligingstechnologie is in de loop der jaren onderdeel geworden van de later ontwikkelde middleware-oplossing Twister. Het productenaanbod breidde daarna extra uit door de overnames van Blaze en Gemstone. De directie koos voor een nieuwe naam - Brokat Technologies, om direct duidelijk te maken dat het hier niet om een fabrikant van zijden stoffen gaat maar om een technologiebedrijf. Zij besloot alle producten onder een gezamenlijk Brokat-noemer te brengen met vier 'delers'. Het vroegere Twister heet nu Brokat Server Technologies. Daarnaast onderscheidt Brokat nog de business rules management-oplossingen, software voor mobiele betalingen en software voor online-banking.
Met de aanstelling van Van Heijningen (ex-Roccade Finance, ex-S1) moet Brokat, dat zijn producten voornamelijk levert via partners, zijn positie in Nederland uitbouwen tot vijftien medewerkers en een omzet van tien miljoen gulden aan het eind van 2002. In Nederland maken ABN Amro en ING reeds gebruik van Brokat-middleware. ABM Amro heeft er zijn internet-beleggingssite Online Invester op gebaseerd. ING lijmt er frontoffice- en backoffice-systemen mee aan elkaar.
 
 
Cijfers
Brokat Technologies (1400 medewerkers) is een exponent van de nieuwe economie. Het sloot het boekjaar 2000 af met een forse omzetgroei van 148 procent: de omzet steeg van 48,1 miljoen euro in 1999 naar 119,6 miljoen. Maar het nettoverlies kwam door investeringen uit op 125,9 miljoen euro (een stijging van 220 procent in vergelijking met het verlies van 39,3 miljoen het jaar daarvoor). Van de omzet komt 60 procent uit de financiële wereld en 40 procent uit de overheid, telecomsector en industrie. Zo'n 65 procent, waarbij de Verenigde Staten goed zijn voor bijna de helft, van de opbrengsten komt van buiten Duitsland. Brokat is genoteerd aan de Neuer Markt in Frankfurt en de Nasdaq (door de overname van Blaze).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-02T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.