Sun-Netscape zet complete iPlanet-software op AIX

Dit artikel delen:

De Sun-Netscape Alliantie vertaalt zijn iPlanet-software naar het AIX-besturingssysteem van IBM. Die Unix-variant krijgt hiermee een compleet pakket aan Internettoepassingen voor het drijven van elektronische handel. De twee bedrijven hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

De iPlanet-programmatuur van Sun-Netscape concurreert overigens direct met de Websphere- en Net.commerce-software van IBM zelf. Diens groep voor RS/6000-computers, die draaien op AIX, besloot echter tot deze overeenkomst met Sun-Netscape om zo AIX-gebruikers een keuze te kunnen bieden. Dit zegt Rod Atkins, algemeen directeur van IBM's RS/6000-divisie. Hij zegt dat de gezamenlijke nadruk op iPlanet niet ten koste zal gaan van de verkoop van de eigen pakketten voor elektronische handel.

Alleen Solaris

Atkins lichtte deze uitspraak toe in een telefonische conferentie. 'De meeste bedrijven die programmatuur voor elektronische handel willen aanschaffen, kijken eerst naar de software en dan pas naar het platform', verklaart de RS/6000-topman. 'Een flink aantal van onze Unix-klanten hebben ons al verzocht om de complete iPlanet-reeks aangezien niet alle elementen op AIX draaien.' Hierdoor verloor IBM verkoopkansen aan concurrent Sun Microsystems.
Suns Unix-variant Solaris is op dit moment het enige platform waarvoor alle componenten van iPlanet beschikbaar zijn. Delen van deze reeks zijn al wel verkrijgbaar voor andere platformen, waaronder Hewlett-Packards HP-UX, Compaqs Tru64, SGI's Irix, Microsofts Windows NT, Linux en IBM's AIX. 'Dit vertalingsproject geeft AIX een sterkere positie als platform voor e-handelsapplicaties', oordeelt analist Brad Day van onderzoeksbureau Giga Information Group. IBM wil langs deze weg de groei van zijn Unix-platform weer fors doen toenemen. Op dit moment vertegenwoordigt de markt voor e-handel 25 tot 35 procent van IBM's Unix-gebruikers, schat Day.

Toevoeging

De web-, mail-, berichten- en directory-server van iPlanet, voorheen producten van Netscape en Sun, zijn reeds overgezet naar AIX. De samenwerking tussen de Sun-Netscape Alliantie en IBM voorziet in de toevoeging van meer elementen en functionaliteit. In de eerste helft van dit jaar volgen de applicatie- en kalender-servers, alsook het beheersysteem voor digitale certificaten en diverse modules voor onder meer inkoop, facturering en data-uitwisseling.
Algemeen directeur Mark Tolliver van Sun-Netscape zegt dat hij de platform-ondersteuning voor iPlanet wil uitbreiden. De topman laat echter nog niet los wanneer welke andere besturingssystemen aan de beurt zijn voor de vertaling van de complete softwarereeks. Berichten doen de ronde dat Microsofts Windows 2000 en Hewlett-Packards HP-UX bovenaan de lijst staan.

Samen dragen

Sun-Netscape draagt de middelen aan voor het vertalen, testen en ondersteunen van iPlanet op AIX. IBM levert ondersteuning bij klanten (onsite), serverhardware, software en niet-gespecificeerde hulp bij het ontwikkelwerk. Verder financieren de computerfabrikant en Sun-Netscape-moeder America Online (AOL) een nieuw competentiecentrum in Austin (Texas). Meer iPlanet-centra volgen op termijn. IBM's Global Services-divisie zal voortaan ook iPlanet verkopen en ondersteunen.
Het is vooralsnog niet bekend hoeveel geld er in totaal gemoeid is met deze overeenkomst. Analisten speculeren dat er wellicht helemaal geen betalingen plaatsvinden tussen de twee bedrijven, aangezien beiden direct profiteren van deze overeenkomst.
 
Bull en IBM verlengen Unix-samenwerking
Bull en IBM hebben hun samenwerking voor Unix-variant AIX verlengd tot aan 2005. De van oorsprong Franse computerfabrikant fungeert al zeven jaar als oem-leverancier van systemen met IBM's Power PC-processor en AIX. De twee bedrijven gaan zich nu meer richten op het gezamenlijk verder ontwikkelen van IBM's besturingssysteem. Specifieke aandachtsgebieden hierbij zijn beter beheer van de werklast bij meerdere applicaties, systeembeheer via het web, alsook verbetering van de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van het systeem.
Overigens kampt Bull met tegenvallende resultaten voor het fiscale jaar 1999. Het bedrijf boekt een verlies van bijna 284 miljoen dollar op een omzet van 3,82 miljard dollar. Die negatieve cijfers zijn grotendeels te wijten aan het sluiten van de Amerikaanse tak van PC-fabrikant Packard Bell NEC. Bull bezat een belang van 5,5 procent in die onderneming.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.