‘Velen zien het als een uit de hand gelopen hobby’

Gezocht: ict’er (v/v)

In de ict werken weinig vrouwen. Toch zijn ze er wel te vinden. Computable stelt vrouwen in de ict aan je voor. Deze week Wendy Oude Nijeweme - d’Hollosy.

Wat doe je?

Op dit moment ben ik zelfstandig ondernemer. Ik bouw voornamelijk webapplicaties. Veel van deze applicaties zijn bedoeld als pilot project in de revalidatiezorg, waarbij gekeken wordt naar de haalbaarheid van zorg op afstand en naar de verbetering van communicatielijnen tussen zorgprofessionals met internet als hulpmiddel. Daarnaast heb ik binnen mijn klantenkring veel scholen en bedrijven uit Dalfsen en omgeving, wat deze functie erg afwisselend maakt.


Hoe ben je er gekomen?

Ik wilde eigenlijk huisarts of chirurg worden, maar werd voor deze studie uitgeloot. Nadat ik met mijn vriend meeging naar een practicum van zijn opleiding, de HTS informatica in Enschede, ontdekte ik dat informatica ook erg interessant en leuk is. Tijdens mijn studie informatica aan de Universiteit van Twente heb ik de extra aantekening biomedische techniek gehaald.

Toen ik stage liep in het Shriners Hospital for Crippled Children in Philadelphia werd daar onderzocht of het mogelijk was om kinderen met een dwarslaesie te helpen door middel van functionele elektrostimulatie (FES), waardoor kinderen, weliswaar in beperkte mate, weer konden staan en hun handen konden gebruiken. Ook in Nederland werd bij de vakgroep bio-informatica van de faculteit elektrotechniek van de universiteit Twente onderzoek gedaan naar FES. Hier ben ik afgestudeerd.

Na mijn afstuderen in 1991 ging ik werken als onderzoeker op het gebied van de medische informatica op de afdeling Urologie van het academisch ziekenhuis (St. Radboud) in Nijmegen en na de geboorte van mijn dochter in 1996 ben ik gaan les gaan geven bij de afdeling Informatica van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daar ontdekte ik dat ik de mogelijkheden en toepassingen van internet erg leuk vind. Daarom ben ik in 1999 gestart met Ilca Media. Ook omdat je met een eigen beter je tijd beter in kunt delen. Toch ben ik van 2003 t/m 2005 een tijdje in loondienst geweest en dit keer als (bio)informaticus bij Roessingh, Research and Development (RRD) in Enschede. Een boeiende en leerzame tijd.Wat is het leukste aan je baan?

Het leukst aan mijn huidige baan vind ik de afwisseling, het bezig zijn met zorg en ict, maar ook het kunnen kijken in de keuken van andere bedrijven. Ook het meedenken met klanten, maar niet weten hoe ze dit moeten aanpakken, dus het hele traject van idee, naar functioneel ontwerp en uiteindelijk een (web)applicatie, vind ik boeiend.


Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Dit merk ik voornamelijk bij het onderhandelen over de prijs. Veel buitenstaanders denken toch nog steeds dat mijn werk een uit de hand gelopen hobby is en dat ik als vrouw meer vormgeefster ben dan ict’er. Hierdoor is het ook een stuk lastiger om echt technische opdrachten te krijgen, die ik zelf echter veel interessanter vind.


Hoe kunnen er meer vrouwen in de ict komen?

Vroeger heb ik meegeholpen aan de meisjesvoorlichting van de faculteit Informatica van de Universiteit Twente. Helaas heeft dat weinig geholpen. Ik merkte wel dat ik vrouwen kon enthousiasmeren over de studie als ik één op één met ze sprak. Vrouwen in de ict zouden zich als een soort rolmodel kunnen opwerpen en laten zien dat ict echt niet alleen voor nerds is, maar heel boeiend en interessant kan zijn en dat je er alle kanten mee op kunt: in de zorg, het onderwijs, noem maar op. Daar moeten de meiden op de middelbare school, vind ik, beter van doordrongen worden.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-15T00:00:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.