Managed hosting door True

Werk

500 euro voor sollicitatie

Vijf jaar geleden zagen we het ook al: de gekste acties om ict’ers te werven. En ook nu, nu de arbeidsmarkt weer aantrekt, zijn de vreemde acties weer terug.

Vijf jaar geleden zagen we het ook al: de gekste acties om ict'ers te werven. En ook nu, nu de arbeidsmarkt weer aantrekt, zijn de vreemde acties weer terug. Zo betaalde het internetbedrijf Green Valley sollicitanten 500 euro naar een goed verlopen sollicitatiegesprek. Het bedrijf had vijftien vacatures open staan voor ervaren Java software engineers en webdevelopers, maar kreeg daarop geen reacties. Ook het bedrijf Finalist IT Group heeft moeite goede ict-professionals te vinden. Zij draaiden daarom de rollen om. Sollicitanten hoeven niet meer bij het bedrijf aan te kloppen, maar de directeur gaat de straat op met de vraag aan mensen of hij hun baas mag zijn. Dat deed hij in een opvallende campagneauto. Als je 500 euro of een hartelijke baas niet genoeg vindt, dan zijn er ook nog bedrijven die sollicitaties houden in de autoshowroom, lottoloten uitdelen of een tropische vakantie.

Beste werkgever

Waar kan je als ict'er het beste aan de slag in Nederland? Waar is de sfeer op de bedrijfsvloer het beste? Kortom wie is de beste Nederlandse ict-werkgever? Voor bedrijven is een hoge positie in de lijst van aantrekkelijke werkgevers belangrijk. De arbeidsmarkt trekt weer aan en als aantrekkelijk ict-bedrijf maak je natuurlijk meer kans op goede ict'ers.

Computable deed voor de Computable 100 onderzoek naar het imago van bedrijven. De selectie van bedrijven die mee konden dingen voor een plek in de top 100 werd gemaakt aan de hand van berekeningen van het bedrijf Graydon. Alleen gezonde ict-bedrijven konden op deze manier een plek in de top 100 veroveren. Vervolgens vroeg TNS NIPO aan 12.000 it-professionals en beslissers naar het imago van het bedrijf.

IBM kwam uiteindelijk als beste werkgever uit de bus. Tijdens de uitreiking van de Computable Awards, waar IBM de prijs in ontvangst nam, zei het bedrijf dat ze de prijs waarschijnlijk te danken hadden aan de interessante klantendatabase. Verder liet IBM weten nog 260 vacatures te hebben. Ze zoeken onder andere nog Siebel en SAP-specialisten. Solliciteren dus?!

Top 10 aantrekkelijkste werkgevers
1. IBM
2. Microsoft
3. Philips
4. Capgemini
5. HP
6. Atos Origin
7. Logica CMG
8. Ordina
9. Oracle
10. KPN

Gezocht: Vertaler m/v

Pluis de vacatures vandaag de dag er maar eens op na, de helft van de gebruikte termen is vaag en onduidelijk. Bedrijven zoeken mensen die ‘innovatief', ‘ondernemend' en ‘dynamisch' zijn. Klinkt goed en vooral heel snel, maar wat zoeken ze nu precies? En heb jij wat ze zoeken? Ben jij ‘dynamisch'? Ros Jay schreef enige tijd geleden een leuk boek dat je helpt de vereisten die ondernemingen in vacatures gebruiken te vertalen naar gewone mensen taal. Dan weet je gelijk of je geschikt bent voor de baan of dat je beter nog even verder kunt bladeren in de krant. We pikken er eens eentje uit: ‘effectieve timemanager'. Dit impliceert volgens Jay dat je gedisciplineerd bent, over goede organisatorische vaardigheden beschikt en prioriteiten kunt stellen voor de taken die je moet volbrengen. Naast uitleg over de terminologie geeft de schrijver ook tips over hetgeen je in je sollicitatiebrief en op je cv moet vermelden met betrekking tot de genoemde eisen in de vacature. Tot slot geeft hij aanwijzingen over de soorten vragen die je in een eventueel gesprek zou kunnen verwachten. Nu je weet wat je toekomstige werkgever voor iemand zoekt, kun jij je ontpoppen als de perfecte kandidaat!

Ros Jay (2004). De perfecte kandidaat. Pearson Education Benelux

Ict’er tevreden met baan

Ict'ers zijn blij met het werk dat ze doen. Dat blijkt uit onderzoek van staffingbureau iSense. Meer dan de helft van de ict'ers die zij ondervraagden gaf het rapportcijfer een acht of hoger. Driekwart geeft aan dat collega's, salaris of werktijden minder belangrijk zijn dan de werkzaamheden die ze doen. Salaris is met 9,3 procent bijna even belangrijk voor een ict'er als collega's (10,7 procent).

Geld mag dan geen rol spelen, 71 procent van de ondervraagden is tevreden met het huidige salaris. Dat was in 2004 wel anders, toen was 48 procent nog slechts tevreden met het salaris. Ook de tevredenheid over de secundaire arbeidsvoorwaarden nam toe. Het afgelopen jaar was 85 procent van de ict'ers tevreden met de secundaire voorwaarden in 2004 was slechts 41 procent tevreden.

Gedetacheerden geven gemiddeld een hoger rapportcijfers aan hun betrekking dan ict'ers in loondienst. Ook freelancers schaart iSense onder de gedetacheerden. Van de gedetacheerden is ruim 90 procent tevreden met het salaris, van de ict'ers in loondienst is 65 procent tevreden met zijn loon.

Waar verdien je het meest?

Je woont in Emmen of Leeuwarden? Dan is de kans aannemelijk dat je minder verdient dan ict'ers in de rest van het land. Computable keek naar de salarissen in de 34 grootste gemeentes van Nederland. De gegevens werden gegenereerd uit de database van onderzoeksbureau De Breed. Een ict'er in Leeuwarden heeft een gemiddelde jaarbeloning van 40.291 euro. Het gemiddelde jaarsalaris is 33.093 euro. Op gemeentelijk niveau vergeleken verdient een ict'er die in de gemeente Haarlemmermeer woont het meest. Deze heeft namelijk een jaarbeloning van 59.510 euro. Over blijft een jaarsalaris van 44.698 euro.

Op provinciaal niveau verdienen ict'ers die in de provincie Flevoland wonen het meest. Dat komt waarschijnlijk omdat een groot deel van deze ict'ers werkt in Amsterdam. De provincie Noord-Holland scoort hierna het hoogst.

De ict'er in Leeuwarden verdient niet alleen het minst, maar heeft vaak ook geen leaseauto. Slechts 18 procent van de ict'ers in Leeuwarden rijdt in een auto van de zaak. In Amsterdam rijdt 45 procent in een leaseauto. In Den Bosch, de hoogst scorende gemeente als het om bezit van leaseauto's gaat, heeft maar liefst 70 procent van de ict'ers er een.

Waarom een vakbond?

Weinig ict'ers zijn lid van een vakbond. Slechts 15 procent van de ict'ers is bij een vakbond aangesloten. Overall is dit percentage 27 procent. Dit betekent dat een vakbond weinig draagkracht heeft in de samenleving en dus de kans kleiner is dat een minister een cao bindend verklaart voor een hele sector.

Hieronder vijf redenen om toch lid te worden van een vakbond:
1. Invloed uitoefenen op salaris en extra's als leaseauto's
2. Toegang tot jarenlange expertise
3. Persoonlijk advies bij problemen met werkgever
4. Een beter sociaal plan
5. Onafhankelijker van werkgever

Vier vakbonden voor ict'ers:
FNV, CNV, De Unie en Bond van Telecompersoneel

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-09T16:12:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.