Van Denver naar Amsterdam

Cultuurverschil tussen VS en Nederland niet groot

Wennen aan nieuwe collega's, een nieuw land en andere gewoonten en gebruiken. Voor de Nederlander in het buitenland is dat vaak geen gemakkelijke opgave. Hoe denkt de buitenlander die in Nederland werkt erover? Career Guide sprak met Mike Higgins, die vijf jaar geleden de oversteek maakte van Denver naar Amsterdam.

Career Guide
De Career Guide 2003 is een speciale uitgave van Computable over de stand van zakenop de ICT-arbeidsmarkt. Het is gericht op professionals die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen enmogelijkheden. Want hoe moeilijk de markt momenteel ook is, de vaag naar goede en ervaren medewerkers blijft bestaan.
Higgins werkt voor Hewlett Packard (HP) als 'competency center manager'. Europa, Azië en het Midden-Oosten behoren tot zijn werkgebied. Hij kwam in 1997 voor drie weken naar Nederland, om een aantal opleidingen te verzorgen. "Daarna werd ik door de Nederlandse manager gevraagd nog zes maanden te blijven. Aangezien het me goed bevallen was, ging ik akkoord. Na zes maanden werd me een contract voor onbepaalde tijd voorgelegd. Inmiddels woon ik hier vijf jaar."
De verschillen tussen de Amerikaanse en de Nederlandse cultuur zijn niet echt groot, vindt Higgins. "Ik heb niet veel tijd nodig gehad om te wennen. Vrijwel iedereen spreekt Engels; dat is een groot voordeel. De grootste uitdaging is het werken met mensen uit zoveel verschillende landen. Door mijn werk heb ik contact met 33 nationaliteiten. Die mensen spreken vrijwel allemaal in een taal die niet hun moedertaal is. Dat vergroot de kans op miscommunicatie. Daardoor is het belangrijk dat ik goed let op hoe ik dingen zeg. Dialect is niet wenselijk; dan snappen sommigen echt niet waarover ik het heb."

Vakantie

Een van de mooie extra's van Nederland zijn voor Higgins de vier weken vakantie die hij jaarlijks heeft, nog afgezien van adv-dagen. "In de VS heb je per jaar twee weken vakantie en geen dag meer. Iedereen neemt met kerst een week vrij. De resterende week wordt in de zomer opgenomen. Ik voelde me de eerste keer dat ik drie weken vrij nam bijna schuldig. Het eerste jaar dat ik hier was, ging ik twee weken naar mijn ouders in Florida. Die dachten dat ik ontslagen was; hoe kan het anders dat je twee weken niet hoeft te werken?"

Stelling
Werken in het buitenland is alleen leuk als het niet te lang duurt
 
Frans Nieuwerth (IBM):
"Niet mee eens, het maakt niet echt uit hoe lang het verblijf in het buitenland duurt. Nederland is nooit erg ver weg. Een langer verblijf maakt het mogelijk om ook aan dingen te wennen, en kom je niet altijd voor verrassingen te staan."
De Nederlanders vindt Higgins vriendelijke en behulpzame mensen. Vriendschappen opbouwen neemt echter meer tijd in beslag dan in de VS. "Dat komt vooral doordat je als buitenlander in het begin hoofdzakelijk met collega's en landgenoten optrekt. Het eerste jaar waren mijn vrienden de mensen met wie ik werkte. Pas toen ik een zeilbootje had gekocht en in mijn vrije tijd ging zeilen, ben ik met mensen van buiten het werk bevriend geraakt. Dat vele water is trouwens heerlijk aan dit land. Je kunt prachtig zeilen."
Higgins denkt er voorlopig niet over om terug te gaan naar de VS. Hij heeft het naar zijn zin en is twee jaar geleden met een Nederlandse getrouwd. "Als ik weer in de VS ga werken, moet ik vakantiedagen inleveren. Die zijn me inmiddels veel te lief geworden!"
 

 
Ronald Boutkan

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Ronald Boutkan
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.