Psychische overbelasting bedreigt informatici

Beroepsgroep riskeert verlies van werk door achterblijvende kennis

Hoger opgeleide informatici lopen de grootste kans op psychische overbelasting en dreigen als gevolg daarvan hun baan te verliezen. Ook de snelheid waarmee kennis en kwalificaties van IT'ers achterhaald worden, blijkt een belangrijke reden voor het verlies van een baan.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Het Universitaire centrum bracht de groepen in kaart die risico lopen hun baan te verliezen.
De onderzoekers Jos Sanders en professor Andries de Grip doen hun uitspraken op basis van de enquête beroepsbevolking van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 1999. De hoger opgeleide informatici geven in hun antwoorden aan dat ze lijden onder een hoge psychische druk. Sanders kan niet aangeven waaruit die druk bestaat. "Wellicht is het de millenniumbug. Dat speelde toen."
Hij verwijst daarnaast naar een eerder onderzoek van het onderzoekscentrum, waaruit blijkt dat de problemen bij personeelsvoorziening zeer groot zijn. "Er zijn niet zo bar veel informatici, maar er komt wel een berg werk op hen af."

Opfriscursus

Systeemanalisten en informatici lopen met grafisch ontwerpers en taalkundigen het grootste risico hun baan te verliezen. De onderzoekers noemen als reden het achteropraken van hun technologische kennis. "Op dat gebied schrijdt de ontwikkeling snel voort; informatici moeten daarvoor op hun hoede zijn." De IT'ers geven zelf aan dat ze geen bijscholing volgen, legt Sanders uit. Het opdoen van ervaring tijdens het werk, bijvoorbeeld via antwoorden van een collega die de opfriscursus wél volgde, valt buiten het onderzoek.

Tijdsdruk

De hoge psychische belasting waaronder de hoger opgeleiden gebukt gaan, komt vooral voort uit de tijdsdruk waarmee ze op het werk te maken hebben. Volgens de onderzoekers treft dit vooral universitair opgeleide informatici en bestuurlijke informatiekunde.
De IT'ers lopen tevens een grotere kans op RSI-achtige verschijnselen, meldt het rapport. Sanders relativeert dit. Wetenschappers lopen volgens hem meer risico op RSI. Informatici zouden zich zeer bewust zijn van de gevaren. "Zij werken doorgaans met hard- en software die de kans op RSI tot een minimum beperkt, en niet met tweedehands materiaal."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-02T00:00:00.000Z Gijs Hillenius