Gesignaleerd: holographic health

Ruim een jaar geleden kondigde Microsoft de introductie van de HoloLens aan. Dit hoogstaand stukje technologie gaat verder dan Google Glass en de virtual Rreality-bril; het combineert de echte wereld met 3D augmented reality en maakt hergebruik van fysieke objecten in de ruimte mogelijk. Inmiddels is de HoloLens daadwerkelijk verkrijgbaar voor de eerste lichting ontwikkelaars. De lofzang is unaniem en de mogelijkheden lijken eindeloos, ook voor de zorgsector. Max Verhorst, projectmanager bij Info Support, bespreekt vier holografische trends in de gezondheidszorg.

1. Interactieve educatie
De HoloLens biedt veel mogelijkheden op het gebied van educatie. Zo kunnen studenten of artsen live, in 3D, meekijken met een operatie. Ook de studie van de anatomie van het lichaam verandert, omdat je met de HoloLens om (een deel van) het lichaam heen kan lopen, zaken uit kunt lichten en aan kunt wijzen. Dit kun je ook met het gehele team tegelijkertijd doen waardoor samenwerken makkelijker wordt. Dit heeft grote invloed op de manier van leren en geeft een andere blik op de zorg; van leren uit een boek naar interactieve en real life studiesessies.

2. Patient data overlay
Het zou best wel eens kunnen dat artsen en verpleegkundigen in de toekomst continu een HoloLens dragen. Zo krijgen ze, ongeacht waar ze zich bevinden, uitslagen van resultaten, meldingen over calamiteiten en actuele statussen van patiënten. Wanneer de arts bij een patiënt staat, ziet hij in dezelfde ruimte real life virtuele data over bijvoorbeeld vitale functies en medicatie. Ook kunnen foto’s en scans van de patiënt direct geprojecteerd worden op delen van het lichaam en is het mogelijk om complicaties van meerdere kanten te bekijken.

3. Innovatieve partnerschappen
Om goed gebruik te maken van technologische innovaties als de HoloLens, is samenwerking tussen het bedrijfsleven, ziekenhuizen en universiteiten essentieel. Deze samenwerking biedt ruimte aan experimenten, pilots en testen die essentieel zijn om innovaties naar een hoger niveau te tillen. De toegevoegde waarde is enorm wanneer verschillende disciplines samenkomen in één partnerschap. Universiteiten en hogescholen voeren gedegen onderzoek uit. Dat vormt de basis van het product dat wordt geïmplementeerd door een goede it-partner. Vervolgens wordt het product getest en bewezen door partijen in de zorg.

4. Holografisch behandelen
De HoloLens gaat een belangrijke rol spelen in de behandeling van specifieke psychische aandoeningen en hersenziektes. Het kan bijvoorbeeld helpen bij de behandeling van fobieën, waarbij angsten van de patiënt, zoals spinnen, worden geprojecteerd in de echte wereld. Ook voor dementerenden kan het helpen bij het herinneren van zaken. Denk hierbij aan herkenning van familieleden, notificaties over in te nemen medicatie, ondersteunende instructies en indoor positioning van hulpmiddelen. Verder helpt het bij het beter uitvoeren van operaties omdat artsen door de patiënt heen kunnen kijken, zaken als tumoren beter kunnen analyseren en beschikking hebben over veel meer real life data.

Dit artikel is ook gepubliceerd in Computable Magazine 7, 9 september 2016

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-04T10:46:00.000Z Sander Hulsman