Rekencentra goed in beheersen kosten

'Werkvloer' niet langer alleen de dupe

AMSTERDAM - Rekencentra slagen er nog steeds in de kosten sterk te drukken. Vergeleken met 1995 daalden de totale uitgaven gemiddeld met 13 procent. Opmerkelijk is dat bij het terugdringen van de personeelskosten nu ook het leidinggevend en strategisch personeel plaatsen inlevert.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek onder rekencentra dat wereldwijd wordt uitgevoerd door KPMG-dochter Nolan Norton. Uit het onderzoek, waaraan twee honderd rekencentra deelnamen, blijkt dat de totale kosten voor het operationeel houden van rekencentra met 13 procent teruglopen.

De personeelskosten daalden in het afgelopen jaar met 12 procent. Opmerkelijk is dat in tegenstelling tot het verleden niet alleen de 'werkvloer' inlevert, maar dat met name het aantal leidinggevende posities afneemt. "Het zijn dus niet louter de operationele medewerkers van het rekencentrum die geconfronteerd worden met verdere rationalisering", aldus onderzoeker B. de Jong van Nolan Norton. Het aantal managers nam gemiddeld dan ook met 31 procent af.

In de lucht

De aflopen vijf jaar dalen de kosten die gemoeid zijn met het in de lucht houden van een rekencentrum consequent. In 1992 namen de uitgaven met gemiddeld 8 procent af. In 1993 en 1994 lagen de percentages op respectievelijk 6 en 8 procent.
1995 Is met 20 procent een topjaar voor wat betreft het rationaliseren van de kosten. Voor 1996 komt het percentage uit op 11 procent daling. Nolan Norton becijfert dat rekencentra er in de afgelopen vijf jaar in slaagden gemiddeld 11 procent per jaar op de bestedingen in te leveren.

Opsplitsing

Een opsplitsing naar segmenten laat zien dat de uitgaven aan techniek daalden met gemiddeld 14 procent (zie ook tabel). Bij kleinere rekencentra ligt dit percentage iets hoger, namelijk op 16 procent. Het betreft voornamelijk uitgaven aan processoren, opslag en hardware, waar gerationaliseerd wordt.
In een toelichting stelt het onderzoeksbureau dat de bestedingen aan processoren nog verder zullen teruglopen aangezien veel rekencentra kiezen voor de relatief goedkope Cmos-processortechnologie.
Ook slaagden rekencentra er in minder aan systeemsoftware uit te geven. Nolan Norton verwacht dat door de opmars van slimmere licentieconstructies deze daling zal doorzetten. MP

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-01T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.