Slim werken aan je carrière

Laat je niet gekmaken

"Succes is een keuze", roept een flitsende carrièreboy. Hij trekt zijn stropdas recht, geeft zichzelf een schouderklopje en werpt nog een laatste blik in de spiegel. "Terecht dat ik die nieuwe baan heb gekregen! Ik ben de beste!" Een beetje hotshot bepaalt immers zélf zijn carrière?

In een buitenwijk van Amstelveen ligt het kantoor genaamd Psycom van loopbaanadviseur Jack van Minden. Al jaren houdt hij zich bezig met loopbaanontwikkeling. Hij helpt de carrièrejager bij het maken van keuzes om zo diens kansen op de arbeidsmarkt blijvend te vergroten. 'Een loopbaan is geen jasje dat je uit- en aantrekt. Je zit er voor jaren aan vast", staat boven de brochure die voor ons op tafel ligt. En dat geldt zelfs voor een IT'er.
"IT Talent hoeft niet lang te zoeken naar een baan; vaak word je in de schoolbanken al benaderd door potentiële werkgevers. En voor je er erg in hebt, is je carrière al gestart. Men name de eerste stappen die je doet zijn heel belangrijk. Denk goed na over die eerste baan; ga niet meteen accoord met het eerste de beste aanbod", zegt Van Minden. "Het klinkt allemaal heel zwaar, maar ik meen het wel. Een auto en een gratis internetaansluiting thuis. Dat klinkt leuk, maar is niet zaligmakend. Ga niet voor het grote geld, maar kijk naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Of je vakkundig wordt begeleid, opleidingen kunt volgen. Zorg dat je mensen ontmoet die je verder kunnen helpen in je carrière. Geld is leuk, maar je geeft het zo weer uit. Investeer liever in kennis."
Werk aan je eigen carrière, adviseert Van Minden. "Vroeger werkte je dertig jaar voor dezelfde baas. Op zich is daar niets mis mee, behalve als niet jij maar je baas voor je denkt. Tegenwoordig neem je zelf de beslissingen. Dat klinkt aardig, maar is niet altijd even gemakkelijk. Zeker IT'ers moeten met heel veel zaken rekening houden. Werkgevers stellen alles in het werk om je binnen te halen. Voor je het weet zeg je 'ja' tegen die leasebak. Maar juist die eerste stappen zijn heel bepalend. Overweeg de zaken zorgvuldig en neem weloverwogen beslissingen.
Het advies van Minden klinkt heel verstandig. Maar waarom zou je niet simpelweg wat 'jobhoppen'? "Ik vind dat niet verstandig. Laat je niet gebruiken, maar ga aan de slag bij een bedrijf dat daadwerkelijk in jou investeert. Waar mensen met je meedenken. Een organisatie met een ziel kiest niet voor uitzendkrachten."
Drie jaar bij dezelfde werkgever is zo gek nog niet, vindt Van Minden. Het eerste jaar leer je, in het tweede jaar zaai je en in het derde jaar oogst je. Doe je elk jaar wat anders, dan is er erg weinig tijd voor rijping en reflectie. En je hebt dan ook geen tijd om af en toe eens gas terug te nemen."
Een directeursfunctie is niet voor iedereen weggelegd. "Die top is fantastisch als je ook uit het juiste hout bent gesneden. Als je graag continue op je tenen loopt. Van managen word je pas gelukkig als je dat ook graag doet. Bedenk dat een bedrijf ook niet-managers nodig heeft; werknemers die een kei zijn op hun vakgebied. De ontwikkelingen bijhouden."
"Wat vind jij nu eigenlijk leuk? Waar ben je goed in? Realiseer je wat een baan voor jou betekent. Wil je elke dag om vijf uur naar huis, dan heeft dat consequenties. Gun jezelf in ieder geval de tijd om na te denken. Slim werken aan je carrière vraagt moed en tijd."
"Na verloop van tijd ben je misschien toe aan een sabatical year. Of wil je het roer wellicht helemaal omgooien. "Dat doet overigens maar een heel klein deel van de beroepsbevolking.", zegt Van Minden, "Er zijn natuurlijk mensen die er na een tijdje achter komen dat ze de verkeerde opleiding hebben gevolgd, maar dat zijn toch uitzonderingen. Wel hoor ik vaak dat mensen uit frustatie dan maar een eigen bedrijf starten." Dom, vindt Van Minden. "Stel jezelf de vraag waarom het ondernemerschap je aantrekt. Heb je daar geen antwoord op, dan wordt dat eigen bedrijf waarschijnlijk niks. Denk na voor je in iets nieuws stapt; overweeg de dingen. In je werkzame leven komt er van alles voorbij. Kansen zijn er genoeg, je moet ze alleen wel zien."
 
Luister niet naar vrienden
"Praat niet alleen met vrienden en kennissen over je carrièremogelijkheden. Ze staan vaak te dichtbij om je een eerlijk en open advies te geven. Bekijk de dingen eens vanuit een ander optiek."
 
Eerste gesprek:
"Kleed je naar de functie. Wie een managementbaan ambieert, scoort niet met spijkerbroek en T-shirt. Natuurlijk ben je enigszins gespannen voor dat eerste gesprek; daar is niets mis mee. Ik heb iemand zelfs weleens geadviseerd om er wat minder ontspannen bij te gaan zitten. Te ontspannen is ook niet goed."
 
Van Minden adviseert

  • Neem het heft in eigen handen. Denk goed na over je toekomst; laat niet anderen voor je denken.
  • In wat voor type organisatie pas jij?
    Voel je je thuis bij een multinational of werk je liever bij een een klein bedrijf? En welke rol wil je spelen?
  • 'Managen' is niet voor iedereen weggelegd. Bovendien: je kunt je ook horizontaal verbreden.
  • Jobhoppen is niet altijd slim. Kijk naar de interne mogelijkheden. Een volgende baan is niet per definitie beter.
  • Begin geen eigen bedrijf uit onvrede. Dat leidt zelden tot succes.
  • Wat zijn je sterke en zwakke kanten? Houdt daar rekening mee.
  • Investeer in jezelf. Volg opleidingen, ontwikkel je.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-01T00:00:00.000Z Marguerite Irrgang
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.