Kennis onder controle

Medeauteur nieuwe online-cursus krijgt internationale erkenning

De Open Universiteit begint komend jaar zomer op Internet met de cursus Document Infrastructuur, een methodiek voor het beheersen van bedrijfskennis. De cursus wordt onderdeel van de bachelor-opleiding Informatica. De universiteit verwacht dat jaarlijks 150 studenten de cursus gaan volgen. Eén van de auteurs van de nieuwe Informatica-module, Unisys-consultant Wim Hamers, is begin vorig maand bekroond voor de stimulans die hij het onderwijs over documentbeheer gaf.

De jonge Europese tak van Association for Information and Image Management Aiim, een nonprofit-organisatie voor gebruikers en leveranciers van systemen voor het beheer van document en diensten, reikte voor het eerst oorkondes uit aan organisaties en personen die zich in dit vakgebied verdienstelijk maken. Eén van deze loftuitingen ging prompt naar Wim Hamers, omdat hij zich al vijftien jaar inspant dit vak bredere bekendheid te geven.
De aankondiging van de prijs bereikt Hamers op zijn mobiele telefoon, tijdens een overleg met collega's. "Ik was sprakeloos. En dat overkomt mij nooit."
De Aiim Education Award is een erkenning voor zijn inspanningen om gebruikers en leveranciers te overtuigen van het nut en de mogelijkheden van document- en informatiebeheersystemen. Volgens de organisatie nam Hamers in Nederland het initiatief voor onderwijs en lezingen op het gebied van documentatiebeheerssystemen Docerend aan universiteiten en hogescholen merkte de adviseur hoe gebrekkig het lesmateriaal was. "Mijn leerlingen beschikten over niet meer dan kopietjes van artikelen. Ze kregen verwijzingen naar tijdschriften die allang niet meer bestonden. Daarom ben ik zelf aan het schrijven gegaan."

Zenuwen

Hamers' definitie van Document Management is tamelijk ruim: "Het is alles wat je binnen een bedrijf moet doen met documenten. Het maken, de distributie tot en met het vernietigen ervan. Ofwel het ontsluiten, herkennen en terugvinden van kennis." Fascinerend vindt hij het: "Beheers je de stroom kennis en documenten door een bedrijf, dan beheers je het zenuwstelsel ervan."
In de afgelopen zeven jaar spendeerde Hamers steeds meer tijd aan het geven van lessen. Het is missionarissenwerk, stelt hij: "Ik en anderen willen van documentbeheer een apart vakgebied maken. Er is een groot tekort aan specialisten." Hij wil zijn kennis niet alleen slijten aan IT'ers. Ook economen en bedrijfskundigen moeten weten wat termen als workflow management betekenen. "Iemand die niet weet wat OCR (optical character recognition) is, loopt hopeloos achter."
De vraag naar deskundigen op het gebied van documentbeheer is volgens hem het afgelopen decennium sterk gegroeid. Belangrijkste oorzaak hiervan is de groei van het Internet en het intensieve gebruik van elektronische post. Zonder systeem dreigt niet alleen digitaal materiaal verloren te gaan, ook zijn er onvermoede risico's verbonden met de opslag: "Zoals het bewijsmateriaal in e-mailberichten, dat van groot belang is in de rechtszaak tegen Microsoft."

Groeimarkt

Hamers weet dat honderd van Nederlands' grootste bedrijven ieder bijna zevenhonderdduizend gulden per jaar spenderen aan het beheersen van hun documenten. "Wereldwijd geven bedrijven er miljarden guldens aan uit." De vraag naar documentbeheerssystemen groeit volgend jaar met 73 procent, stelt Hamers. Dat is sneller dan hem lief is. "We zullen moeite moeten doen de mensen bij elkaar te krijgen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-03T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.