'Kanaal' onzeker over fusie

De wording van een nieuw HP, waarbij Compaq wegvalt, geniet weinig steun bij resellers. Zij voelen het dictaat van één leverancier naderen, waar zij eerst nog twee partijen tegen elkaar konden uitspelen. Aan de andere kant: "Er gebeurt weer eens wat!"

Rijk van den Bunt, directeur van Triple P Nederland, is niet blij met de overname. "Zij haalt de concurrentie weg op desktopgebied en maakt het voor resellers en distributeurs moeilijk deze nieuwe partij te stimuleren om het kanaal te betalen voor marktaandeel."
Van den Bunt maakt zich vooral zorgen over de integratie van de twee bedrijven. "Hoe lang duurt dat integreren van twee compleet verschillende organisaties en culturen? Als ze niet uitkijken, krijg je een verschrikkelijk matrixgedrocht, waar de mensen van hoog tot laag druk bezig zijn met hun eigen positie, bevoegdheden en de vraag of ze overleven. Pas later komt een duidelijke organisatie, die waarschijnlijk met heel veel lange rapportagelijnen werkt."
Ook andere resellers betwijfelen de meerwaarde. "Het is onzin te denken dat er geen mensen uitvliegen bij de nieuwe combinatie," vertelt Jeroen Bos, directeur van Compaq-reseller Bossers & Cnossen in Groningen. "De vraag is of de som der delen groter is dan het geheel. In Nederland heeft zowel HP als Compaq corporate accountmanagers. Het lijkt me sterk dat er straks in elke provincie twee rondlopen."
Overigens denkt Bos dat de nieuwe HP niet slecht zal zijn voor hem. "Nu we HP erbij krijgen, zijn wij ineens een nóg interessantere partij. Maar kijk ik naar de markt, dan heb ik mijn twijfels over de synergie. Het voelt niet lekker. Niet dat het een slechte deal is, maar ze gaan gewoon verder met wat ze deden. Er ontstaat niets nieuws. Het geeft het gevoel dat het eerder een wond is die moet genezen, dan de blijdschap van een nieuwe baby."

Onzekerheid

Macro Sluis, algemeen directeur bij Card, een onafhankelijke serviceprovider voor Compaq, is niet te spreken over de hele gang van zaken. "Alle onduidelijkheid creëert wel heel veel onzekerheid in het kanaal. Niemand weet nu of hij in HP of Compaq moet investeren. Aan de andere kant is het ook wel weer grappig. Er gebeurt tenminste weer eens wat in ICT-land."
Eric Segers, directeur bij Ingram Micro, denkt dat het misschien wel een goede zet is. "HP haalt meteen de grootste concurrent uit de markt. Maar verder weet niemand waar het naar toegaat. Wordt het '1+1=3'? Ik denk wel dat concurrenten als Dell goed moeten nadenken wat ze doen. Wil Dell een pc-leverancier blijven en zes maanden lang de leemte opvullen die HP en Compaq achterlaten, of willen ze een ict-speler worden? Misschien zouden ze dan eens moeten kijken naar een overname van EDS."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-14T00:00:00.000Z Henk van Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.