Bouw krijgt steuntje in de rug

Icci-project van EU loopt begin volgend jaar af

Onder de titel 'Grensverleggend samenwerken aan ict in de bouw' houdt Sander van Nederveen over anderhalve week op de TNO Bouwspiegel-bijeenkomst een presentatie over het clusterproject Icci van de Europese Unie en de rol van TNO in dat project.

Op 1 september 2001 startte de Europese Unie met een clusterproject. Daaronder vielen zes inhoudelijke deelprojecten, waaronder eConstruct. Van Nederveen, wetenschappelijk medewerker bij TNO Bouw: "TNO Bouw is als een van de partners betrokken bij dat project. Het doel van eConstruct is een nieuwe communicatietechnologie, bcXML genaamd, te ontwikkelen voor de bouw die via internet gebruikt kan worden om over Europese grenzen met elkaar te communiceren." De andere vijf inhoudelijke projecten hebben ook te maken met ict in de bouw. Het clusterproject kreeg de naam Icci (Innovation co-ordination, transfer and deployment through networked co-operation in the construction industry) mee, duurt tot eind februari 2004 en heeft een totale projectomvang van 1,3 miljoen euro. "Er is niet echt een hiërarchische verhouding tussen de inhoudelijke deelprojecten en het clusterproject", zegt Van Nederveen. "In zekere zin loopt het clusterproject achter de inhoudelijke projecten aan. Bij die projecten wordt er daadwerkelijk iets ontwikkeld, terwijl het bij het clusterproject juist gaat om onderlinge afstemming, gezamenlijke marketing en kennisoverdracht." Volgens de officiële beschrijving is het de taak van het clusterproject om 'de resultaten van lopend en recent afgerond onderzoek te vergaren en in overeenstemming te brengen en om de richting aan te geven waarin nieuw onderzoek kan plaatsvinden die het best past bij industriële exploitatie'.

Boekje voor het grote publiek

Bij de start van het cluster is vastgesteld welke deelprojecten konden deelnemen. "De zes genoemde projecten zijn wel de hoofdmoot; er zijn nog wat andere projecten, maar het gaat voornamelijk om die zes projecten", zegt Van Nederveen. Als criterium voor deelname aan het Icci-project geldt dat een inhoudelijk deelproject gaat over ict in de bouw; daarnaast moet het deelnemende project worden vertegenwoordigd in het clusterproject. Begin 2004 moet het Icci-project zijn afgelopen. Van Nederveen: "Het doel dat dan bereikt moet zijn, is dat de kennis die is ontwikkeld in de deelprojecten beter op elkaar afgestemd is. Daarnaast wordt er nog een boekje geschreven op basis van die inhoudelijke projecten. Het grote publiek kan daarin lezen wat er zoal gedaan is en wat er nog nodig is. Er is al een aantal technische rapportages gepresenteerd, en er wordt nog gewerkt aan de verdere beschrijving van de technische toepassing van ict in de bouw."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-05T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.