IBM verandert bancaire it

'Doorbraak op Nederlandse uitbestedingsmarkt'

Het contract tussen ABN Amro en IBM staat niet alleen in het teken van infrastructuurbeheer. De samenwerking moet ook leiden tot een vernieuwing van de bancaire automatisering.

Alexander van den Bergh, managing director bij IBM en mondiaal verantwoordelijk voor het ABN Amro-account, noemt de onlangs met de bank gesloten overeenkomst zijn fraaiste tot nu toe. "Voor IBM is het een waanzinnig mooi contract, een wereldwijde spreiding en alles zit erin: hardware, software en diensten." Hij bestempelt het als een doorbraak van IBM op de Nederlandse uitbestedingsmarkt, in het bijzonder de financiële sector. De automatiseerder sleept de ene megaorder na de andere binnen, maar viste in Nederland vaak achter het net bij grote uitbestedingsopdrachten (uitzonderingen: Delta Lloyd, Shell en UWV).
De eerste stappen, die vanaf 1 november worden gezet, zijn het overbrengen van zo'n 1800 ABN-automatiseerders en de systemen, waarbij de dienstverlening moet worden gecontinueerd. Daarna zal een 'on demand'- en standaardisatietraject worden opgezet en op termijn volgt een consolidatieslag van rekencentra, hardware- en softwaresystemen.
Van den Bergh: "Het is niet alleen de bedoeling dat de infrastructuur voor de bank efficiënter wordt beheerd. We willen ook profiteren van de kennis en vaardigheden die de ABN Amro-medewerkers van de bancaire sector hebben. Die brengen we samen met onze it-kennis en die bundeling is onze kracht bij nieuwe aanbestedingen."
Daarnaast is met ABN Amro afgesproken om een 'innovation center' in te richten, waar IBM's uitvindingen ('de patenten') worden samengebracht met de toegepaste kennis van de bankautomatiseerders. Dit moet leiden tot innovatieve, bruikbare oplossingen ter ondersteuning van nieuwe financiële producten van de bank.

Onrust

Vorige maand ontstond er onrust onder 140 van de 700 ABN'ers die in Nederland naar IBM overstappen. Het gaat onder meer om helpdeskmedewerkers die nog niet wisten dat hun werk naar IBM in Zuid-Afrika wordt doorgesourced. Van den Bergh snapt het onbegrip, maar staat achter deze beslissing. "Voor deze mensen is het geen slechte zet. Ze kunnen bij ons via omscholing op andere it-velden worden ingezet." Hij erkent dat dit voor sommigen niet goed zou kunnen uitpakken, maar "een 100-procent-baangarantie bestaat vandaag de dag niet meer." Ter verduidelijking benadrukt Van den Bergh dat alle medewerkers naar IBM meegaan: "anders is er geen contract. De ervaring leert echter dat mensen niet exact hetzelfde blijven doen als bij hun vorige werkgever. Zoiets verwatert."
Van het vijfjaarlijks contract met een waarde van 1,5 miljard euro komt zo'n kwart van de omzet uit Nederland. Volgens Van den Bergh ondersteunt ABN Amro ICT vier 'plukken': de retailbanken in Nederland, Verenigde Staten (Chicago) en Brazilië (Sao Paolo) en de rest van de wereld. Bij de uitvoering van het contract zal IBM onderaannemers inzetten waar dat voor betere resultaten zorgt, maar het verhaal dat Hewlett-Packard hierbij een groot deel van de koek zou krijgen, is hem niet bekend.

Applicatieontwikkeling

IBM behoort met vier andere partijen (Accenture, Tata, Infosys en Patni) tot de selecte groep voorkeursleveranciers voor applicatieontwikkeling. Concrete opdrachten zijn er nog niet, maar naar schatting zal ABN Amro hieraan de komende vijf jaar zo'n 1,5 miljard dollar besteden. Van den Bergh vindt het een slimme constructie, waarbij de bank per ontwikkeltraject kan bepalen welke partij hier tegen standaardvoorwaarden het beste bij past. Het klopt dat IBM in zulke gevallen grote stukken ontwikkelwerk in India laat uitvoeren, "maar we wegen bij iedere opdracht steeds af in welke landen de werkzaamheden het beste kunnen worden uitgevoerd."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-09T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.