Linux dankt aandacht aan gebruikersaanhang

Softwareleveranciers reageren simpelweg op marktvraag

Unix-variant Linux dankt de huidige aandachtsgolf van zowel media als softwarefirma's aan de trouwe gebruikersschare. Dit besturingssysteem-zonder-fabrikant krijgt de laatste tijd toezeggingen voor een aantal zware applicaties, waaronder databanken van Oracle, Informix en Sybase.

Waarom Linux nu? Het is een beetje een krachtenspel in de markt", zegt Paul Trouw, product marketingmanager servertechnologies bij Oracle Nederland. "Wij reageren ook op onze 'concullega's' en partners. Zo wil bijvoorbeeld Netscape, waar Oracle in de Verenigde Staten veel mee samenwerkt, een sterke positie krijgen op het Linux-platform. Netscape mikt namelijk op de markt voor Internet-providers. En daar wordt Linux van oudsher veel gebruikt, omdat het goedkoop, stabiel en schaalbaar is."

Linux wint ook marktaandeel in de markt voor desktopcomputers. Zo meent onderzoeksbureau IDC dat het gratis besturingssysteem nu al tweeëneenhalf keer zoveel PC's en werkstations bestuurt dan andere Unix-varianten. Tegen het jaar 2001 zal Linux ruim zes keer groter zijn dan Unix en anderhalf keer groter dan het Mac OS. Linux is dan, na Windows 95/98 en NT, het derde besturingssysteem voor desktopmachines. (Bron: IDC)

Trouw meent dat nu ook de tijd rijper is voor het leverancier-onafhankelijke Linux. "De afgelopen jaren zijn er veel verzoeken vanuit de Nederlandse Linux-gebruikersgroep aan Oracle gedaan om onze software over te zetten. Ik twijfel er niet aan dat dat ook in internationaal verband is gebeurd."

Meer software

Oracle wil eind dit jaar versie 8.0 van zijn databank op Linux uitbrengen en begint daarna aan de vertaling van zijn Applications-serie. Op de wat langere termijn komt er ook een 64-bit versie van de Oracle-software voor Linux. Ontwikkelaars van het freeware besturingssysteem werken namelijk aan een versie die draait op de 64-bit architectuur van Intel (IA-64). Linux draait overigens al geruime tijd op de 64-bit Alpha-processor van Compaq-dochter Digital Equipment (Dec).
Ondertussen bevindt ook Informix zich met zijn databank op het Linux-platform. "De reden daarvoor is de interne druk vanuit onze eigen gebruikersgroep", verklaart Marcel van Toer, directeur van Informix Nederland. "Die wens was er al heel lang." Hij maakt zich geen zorgen over het gebrek aan officiële ondersteuning dat Linux hindert. "Wij zitten al vijftien jaar in de Unix-markt en hebben dus zelf veel kennis in huis. Hetzelfde geldt voor onze helpdesk; zij bieden volledige ondersteuning voor Linux." Bovendien bestempelt Van Toer de online Linux-gemeenschap als juist een uitstekende bron van hulp. "Het Amerikaanse blad Infoworld heeft vorig jaar niet voor niets de prijs voor beste technische ondersteuning aan de Linux-gemeenschap toegekend."

Traditionele steun

Daarnaast hebben Linux-distributeurs als Red Hat en Caldera honderden geautoriseerde partners die over de hele wereld traditionele ondersteuning bieden. Zo heeft Nederland onder andere de Linux-wederverkopers Stone IT uit Utrecht en Le Reseau in Groningen, dat onlangs samenging met Proficient in Delft. Deze wereldwijde verscheidenheid kan wel voor onoverzichtelijkheid zorgen wanneer internationaal ondersteuning gewenst is. In het ergste geval krijgt de klant te maken met aparte wederverkopers per land.

Vroege vogels

Dit weerhoudt softwareleveranciers er niet van dit open besturingssysteem te omarmen. Bovendien is het allemaal niet zo nieuw als het lijkt: bijvoorbeeld Software AG en Inprise leveren al enige tijd Linux-programmatuur. "Wij bieden sinds 1996 onze relationele databank Adabas D en hebben rond het midden van vorig jaar Microsofts Dcom (Distributed Common Object Model) op diens verzoek overgezet naar Linux", vertelt directeur Rudi Jakobs van Software AG. Inprise lanceerde drie maanden geleden de gratis versie 4.2 van zijn Interbase-software. "De aanstaande versie 5.0 biedt meer functionaliteit en zal dan ook een prijskaartje dragen, maar de duizenden Linux-gebruikers van Interbase 4.2 kunnen die software gewoon blijven gebruiken als zij dat willen", aldus Wim Hoek, marketingmanager voor Inprise Benelux. Ook deze twee bedrijven zien in Linux een manier om een nieuw, onontgonnen publiek te bereiken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker