Goede raad is duur voor Ilion

Britse distributeur betaalt fors om overnamepoging te keren

De Britse distributeur van netwerk- en Unix-producten Ilion Group heeft een peperdure advocatenrekening overgehouden aan het keren van de mislukte overnamepoging van de Utrechtse netwerkleverancier Landis.

Het bedrijf gaf ruim 700.000 gulden uit aan juridisch advies om Landis van het lijf te houden. Financieel directeur Minh Tran Chau beweert dat dit advies meer om het lijf had dan alleen het bespreken van de overnamevoorstellen van Landis. "Wij verkeren nog steeds in een aanbiedingsperiode en voeren gesprekken met partijen over de toekomst van Ilion. Landis is op 14 juli afgevallen, omdat hun overnamebod te laag was." John Bus, financieel-directeur van Landis, gelooft niet dat de hoge advocatenkostenpost met zijn bedrijf te maken heeft: "Ook al liggen de tarieven in Groot-Brittannië stukken hoger dan hier, wij hebben zulke hoge kosten in ieder geval niet gemaakt. Ik denk dat het eerder te maken heeft met het gerommel rond Cisco." De Britse vestiging van Ilion mag van Cisco sinds mei niet meer als dealer optreden, nadat er frauduleuze handelingen aan het licht waren gekomen. Bus geeft "liever geen commentaar" op de vraag of zijn bedrijf, dat een belang van 13 procent in Ilion heeft, een nieuwe overnamepoging zal ondernemen. Minh Tran Chau meldt dat beide partijen sinds 14 juli geen contact meer hebben.

Aderlating

De advocatenrekening was niet de enige tegenvaller voor de Britse distributeur van netwerk- en Unix-producten in het afgelopen halfjaar. Het donderde vooral in eigen land. Het wegvallen van de Cisco-omzet betekende een zware aderlating, er was een reorganisatielast van ruim 300.000 gulden en er is zo'n twee miljoen gulden verloren gegaan in een transactie met netwerkbedrijf Ciscom. Ilion heeft Ciscom daarvoor voor de rechter gedaagd.
Daarnaast kampte Ilion in de afgelopen zes maanden met afschrijvingen (1,8 miljoen gulden) als gevolg van de gedeeltelijke verkoop van de slecht draaiende Duitse vestiging, en een kleine reorganisatie in België (kosten: ruim een ton). Door al deze bijzondere lasten (ongeveer 5,1 miljoen gulden) dook Ilion na aftrek van belastingen in de rode cijfers. Het leed een verlies van 234.000 pond (plusminus 783.000 gulden), tegenover een nettowinst van 619.000 pond in de eerste zes maanden van 1998. De omzet van Ilion steeg wel: met 10 procent tot 131,9 miljoen pond (ruim 441 miljoen gulden). Dat was te danken aan de goede prestaties van de Franse, Nederlandse en Spaanse kantoren. Inmiddels levert de Franse vestiging de meeste omzet (49 procent tegenover 31 procent uit Groot-Brittannië) en blijven Ilion Frankrijk en Ilion Spanje wel Cisco-dealers.  RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-20T00:00:00.000Z Rik Sanders