Hakkelend begin Suns desktop

Softwarefabrikant speurt nog steeds naar oem-dealers

Softwareleverancier Sun heeft nog immer geen oem-dealers voor zijn desktop-software, Mad Hatter. Sun wil desondanks met het desktop-systeem voor kantooromgevingen de strijd aangaan met Microsoft Office.

  
Suns softwaredirecteur Jonathan Schwartz tovert geen oem-dealers uit de hoge hoed.
Mad Hatter werd vorige week eindelijk gepresenteerd, tijdens de beurs Linuxworld in San Fransisco. De desktop-software is inmiddels een half jaar vertraagd. Bij de eerste aankondiging in september vorig jaar stelde het bedrijf dat de software al begin dit jaar klaar zou zijn.
De desktopsoftware verschijnt in drie stappen. Binnenkort komt als eerste een cd met daarop een combinatie van Staroffice (Suns suite van kantoortoepassingen), Evolution (Ximians mail- en agendasoftware), Mozilla (een 'open source' webbrowser), ingebouwd in de 'open source' desktop-omgeving Gnome. De software is te installeren op Suns eigen slanke clients Sunray, werkstations met Sun Unix-variant Solaris, en op pc's met daarop Linux van distributeurs Red Hat of Suse.

Beheersoftware

Nog dit jaar verschijnt vervolgens een tweede editie, die de softwaresuite integreert met Suns backendsoftware. Die maakt Mad Hatter geschikt voor zwaardere e-mail- en agendatoepassingen, en koppelt hem aan beheersoftware (directory). Pas daarna, zo verwacht Sun, komt het bedrijf met oem-deals.
Vorig jaar september al zei softwaredirecteur Jonathan Schwartz te praten met enkele hardwarefabrikanten in Taiwan. "Door de economische malaise zullen de oem-dealers toestromen", zei hij toen. Reguliere pc-leveranciers die het grootste deel van hun omzet halen uit Windows-machines, zullen echter niet gauw een concurrerend systeem gaan leveren.
Schwartz kon daarom afgelopen week nog steeds geen oem-namen noemen. Wel belooft hij volgens het tijdschrift Eweek dat de desktopsuite scherp geprijsd gaat worden, om marktaandeel te winnen van dominerend Microsoft. "Welke prijs Microsoft ook noemt, die van ons is daar de helft van."
Volgens Sun-consultant Eugène Bogaart gaat Sun ervan uit dat de eerste cd andere bedrijven ertoe aanzet om voor deze desktop applicaties te schrijven, dan wel hardware-aanbiedingen te doen. Daartoe dient ook het proefexemplaar dat nu al door ontwikkelaars is aan te vragen. "Wanneer de eerste oem-deals bekend worden? Ik kan geen datum noemen, en ik ga niet gokken."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-15T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.