Mkb'er moet bewuster worden

Kleine ondernemers hebben onvoldoende kennis van internetrisico's

Het Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants (Nivra) en de branchevereniging van Nederlandse Internet Providers (Nlip) hebben een 'Veilig Internet Diagnose'-instrument ontwikkeld voor accountants en andere intermediairs in het mkb.

André Werring, secretaris van het mkb-platform bij het Nivra: "Dit instrument past in het kader van het project 'Surf op Safe' van de ministeries van Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat. Het sluit aan bij de instrumenten die wij voor onze leden al hebben. De internetaanbieders beschikken over veel expertise op dit gebied. Bovendien zijn ze de poort tot internet, dus we hadden elkaar snel gevonden."
Het instrument dient als hulpmiddel om snel de beveiligingsrisico's in een onderneming in kaart te brengen en ontbrekende maatregelen te identificeren. In twee stappen kan een intermediair voor het mkb nagaan hoe het is gesteld met de veiligheid bij de ondernemer. Het 'boekje' bevat een beschrijving van de veiligheidsrisico's, een checklist en een diagnose-instrument. Na het invullen van de vragenlijst is een beeld te vormen van de beveiligingssituatie.

Bewustwording

Werring: "Het gaat ons in eerste instantie om bewustwording. Het 'Surf op Safe'-project heet officieel 'Bewustwording veilig internet'. In dat kader moet het worden gezien. Uit de checklist komt een situatie naar voren waar je met behulp van anderen - afhankelijk van je eigen expertise - iets aan kunt doen om het internetgebruik veiliger te maken."
"Het grootste gevaar dat mkb-ondernemers lopen, is dat zij zich een aantal dingen moeten afvragen en dat niet doen. Als er betalingen via internet gaan lopen, moeten ze hun site toch op een andere manier beveiligen dan wanneer er alleen een catalogus online staat. Ik denk dat er nogal wat ondernemers zijn die zich dat niet voldoende realiseren", aldus Werring.< BR> 
Veilig Internet Diagnose-instrument:
www.nivra.nl/download/Veilig_internetten.pdf


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-18T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.